Linkovi

Iran preti uzvraćanjem na napad


Iranski vrhovni lider, ajatola Ali Hamenei
Iranski vrhovni lider, ajatola Ali Hamenei

Iranski vrhovni lider ajatola Ali Hamenei upozorio je danas da će Iran uzvratiti na sankcije zapadnih zemalja i mogući napad, dok novinske agencije izveštavaju o mogućnosti izraelskog napada tokom narednih nekoliko meseci.

U izveštaju koji je juče objavio Vašington post, a kasnije potvrdili i drugi mediji, kaže se da je američki sekretar za odbranu Lion Paneta izrazio zabrinutost da bi Izrael već u aprilu mogao da napadne Iran kako bi zaustavio njegov program za izgradnju, kako se sumnja, atomske bombe. Iran insistira da njegove nuklearne aktivnosti imaju miroljubivu svrhu.

Pomenuta izjava Liona Panete nije direktno navedena, a on nije komentarisao njeno objavljivanje.

Ali Hamenei je izneo pomenutu pretnju u današnjem govoru preko državne televizije, održanom u okviru obeležavanja godišnjice islamske revolucije u Iranu, 1979. godine.

Hamenei je rekao da sankcije neće uticati na rešenost Irana da nastavi sa kontroverznim nuklearnim programom. On je takođe rekao da će Iran podržati svaku drugu zemlju ili organizaciju koja namerava da se suprotstavi izraelu.

Izrael je jedna od zemalja koje, kao i Sjedinjene Države, podozrevaju da Iran obogaćuje uranijum kako bi sagradio nuklearno oružje. Izrael nije isključio mogućnost napada na iranska nuklearna postrojenja, dok se Sjedinjene Države umesto toga zalažu za oštrije međunarodne sankcije.

Iran je više puta pretio da će na bilo kakve nove sankcije zatvoriti tesnac Hormuz, kroz koji prolazi veliki broj tankera sa naftom iz bliskoistočnih izvora.

XS
SM
MD
LG