Linkovi

Razgovori o iranskom nuklearnom programu


Zamenik generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju, Herman Nakerts, u razgovoru sa novinarima u Beču, po povratku iz Teherana
Zamenik generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju, Herman Nakerts, u razgovoru sa novinarima u Beču, po povratku iz Teherana

Glavni inspektor agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju, Herman Nakerts, danas je u Beču – po povratku iz Teherana – izjavio da je poseta bila „dobra“ i da u „vrlo bliskoj budućnosti“ planira još jedan odlazak tokom kojeg će razgovarati o iranskom spornom nuklearnom programu.

Nakerts je rekao da je tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju – skraćeno IAEA - tri dana „intenzivno razgovarao“ sa Iranom o svim nuklearnim ciljevima zemlje. Zapad strahuje da Iran razvija mogućnost proizvodnje nuklearnog oružja, dok Iran tvrdi da su njegove nuklearne težnje miroljubive.

Nakert je naglasio da IAEA i Iran imaju još „mnogo posla“, ali da su obe strane odlučne da reše otvorena pitanja.

Pomenuta agencija je u novembru objavila izveštaj u kojem se navode dokazi da Iran pokušava da proizvede nuklearno oružje, uprkos međunarodnim sankcijama i sporazumima. Iran tvrdi da se izveštaj zasniva na izmišljotinama.

Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi je danas izjavio da su eksperti Međunarodne agencije postavljali pitanja u vezi sa tvrdnjama iznetim u tom izveštaju, ali nije rekao kako je Iran odgovorio. Ipak, i Salehi je izjavio za agenciju FARS da su sastanci sa timom IAEA bili „dobri“.

On je takođe rekao da su stručnjaci te agencije Ujedinjenih nacija odbili ponudu Irana da im organizuje obilazak nuklearnih pogona u zemlji.

XS
SM
MD
LG