Linkovi

Stambeni sektor i izborna trka


Stambeni sektor i izborna trka
Stambeni sektor i izborna trka

Uprkos poboljšanju ekonomske situacije, stambeno tržište i dalje koči razvoj američke ekonomije. Sekretarijat za trgovinu je saopštio da se broj prodatih novih kuća prošlog meseca smanjio, uprkos tome što i dalje pada prosečna cena kuća. Da pogledamo stambeno tržište u Floridi – i politiku koja ga okružuje, dok republikanski predsednički pretendenti nastavljaju kampanju pred sutrašnje primarne izbore u toj državi.

Više od četiri godine posle pucanja stambenog mehura, stambeno tržište u Sjedinjenim Državama se i dalje vodi bori za oporavak. Među najteže pogođenim državama su Kalifornija, Nevada i Florida, gde je i najveća stopa zaplene kuća. Trgovac nekretninama iz Floride, Mo Visi, predsednik je Nacionalnog udruženja trgovaca nekretninama.

„Video sam uspone i padove, ali nikada ništa slično ovome što se danas događa.


Uprkos veoma neravnomernom oporavku, Visi vidi svetlost na kraju tunela.

„Zaista smo stigli do tačke koja se smatra početkom istinskog oporavka i većina ekonomista će vam reći da vide Floridu, naročito jugoistočni deo Floride, kao područje koje će se oporaviti u narednih 2-3-4-5 godina.“

Ipak, optimizam je uzdržan. Milioni Amerikanaca se bore da otplate kredite koji nadmašuju vrednost njihovih kuća. Visi ukazuje da država mora da pomogne prezaduženim kućevlasnicima, bez obzira što republikanski predsednički pretendenti uglavnom dižu ruke od tog problema. Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni smatra da bi vlada jednostavno trebalo da se izmakne od toga.

„Moj lični stav je da priznate poremećaj, prihvatite gubitak i prepustite ljudima da ponovo krenu od početka, ostavite bankama da krenu iznova.“

Visi međutim nije saglasan. On pozdravlja usmeravanje pažnje na stanovanje, dok se preostali republikanski predsednički pretendenti nadmeću uoči primarnih izbora u Floridi.

Trebalo bi da govore o mogućnostima koje ima novi kućevlasnik da dobije kredit ako hoće, trebalo bi da razgovaraju o mogućnostima usmeravanja procesa zaplenjivanja kuća u Americi i mi ćemo nastojati da naglasimo da je stanovanje važna tema ovih izbora.“

Uprkos smanjenju prodaje novih kuća u decembru, Visi kaže da su ukupna kretanja pozitivna. Prodaja kuća u prethodnom vlasništvu je u usponu, stopa izgradnje hvata korak, a kamate nikada nisu bile niže.

„Iskreno, rekao bih da je američki san sada verovatno dostižniji nego ikada.“

XS
SM
MD
LG