Linkovi

"Ukusi Jukatana" u Los Anđelesu


Hilberto Senior Setina u svom restoranu služi jela drevnih Maja
Hilberto Senior Setina u svom restoranu služi jela drevnih Maja

U Los Anđelosu žive ljudi iz mnogih zemalja koji svoju kulturu, običaje i hranu dele sa susedima. Prilog koji sledi je priča o jednoj porodici, poreklom iz južnog Meksika, koja sugrađanje, podučava kako da pripremaju tradicionalne kulinarske specijalitete južnog iz svog zavičaja.

Hilberto Setina Junior i njegov otac, u jednoj srednjoj školi, uče đake kako da pripremaju hranu njihovog rodnog Jukatana, poluostrva u južnom Meksiku. Hrana je prepoznatljiva po marinadama pripremljenim od tropskih začina. Setina, šef kuhinje restorana „Čičen Ica“, nazvanog po drevnom naselju Maja, kaže da njegova kuhinja privlači goste svih entiteta.

“Trudimo se da našu kulturu dočaramo svetu.”

Hilberto Setina Senior koji je 20 godina radio kao inženjer promenio je profesiju i već 11 godina sa sinom drži mali restoran na jednoj tržnici u Los Anđelesu. Njihova kuhinja dobila je brojne pohvale i „Čičen Ica“ se nalazi na vrhu liste najboljih latinoameričkih restorana u zemlji.

U restoranu pored standardne meksičke hrane poput tortilja - neizbežnih meksičkih lepinja, služe se tradicionalna južnomeksička jela, odnosno jela drevnih Maja, ali i jela sa aromom kuhinje libanskih imigranata. Kada su se pre jednog veka nastanili na Jukatanu oni su doneli i ukusna jela poput kibisa, pljeskavica od mesa sa pšenicom, pikantnim začinima i nanom. Holandski trgovci doneli su gaudu, sir koji se i danas pravi na poluostrvu.

Međutim glavno jelo restorana „Čičen Ica“ je takozvani kočinita pibil, svinjetina dinstana sa začinima i umotana u bananin list. Meksički imigranti okrenuti su porodici, a vrlo često neki članovi žive i u Sjedinjenim Državama i u Meksiku. Hilberto Setina Junior odrastao je sa obe strane granice.

“Tako sam stekao i kulturno i kulinarsko iskustvo Bio sam uključen u porodična dešavanja što samo po sebi podrazumeva i kuvanje..”

Setina je objavio kuvar sa porodičnim receptima pod nazivom „Ukusi Jukatana“. Većina recepata je iz kuhinje njegove bake koji nigde, ranije nisu zabeleženi. Koautor kuvara, Katarina Dijaz kaže da je poluostrvo Jukatan, iako je deo Meksika, ostalo na neki način izolovano posle španskog osvajanja pre 500 godina.

“Uvek je održalo neki vid nezavisnosti….Prema tome i kuhinja je potpuno drugačija.”

A članovi ove porodice imigranata sa ponosom dele kulinarska iskustva i tradiciju sa svojim sugrađanima.

XS
SM
MD
LG