Linkovi

Rusija protiv sankcija Siriji


Aktivisti za ljudska prava protestovali su juče ispred sedišta UN koristeći maske Bašara al-Asada i Vladimira Putina
Aktivisti za ljudska prava protestovali su juče ispred sedišta UN koristeći maske Bašara al-Asada i Vladimira Putina

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da bi takav potez bio „nepravedan i kontraproduktivan“. Lavrov je dodao da je Rusija otvorena za bilo kakav „konstruktivni predlog“ za rešavanje krize u Siriji, ali da bi svaka rezolucija UN morala da naznači da ne sme biti korišćena kao opravdanje za vojnu intervenciju.

Lavrov je to izjavio u trenutku dok diplomate Ujedinjenih nacija iz Francuske, Britanije i Nemačke rade zajedno sa arapskim zemljama na izradi nove rezolucije Saveta bezbednosti UN, u kojoj se iznose osnovne crte prelaza sa vladavine predsednika Bašara al-Asada.

Rusija je ranije koristila svoje pravo veta u Savetu bezbednosti za sprečavanje nastojanja zapadnih zemalja da kazne Siriju zbog pokušaja da silom uguši 10-mesečni ustanak protiv vlade.

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama rekao je da „ne sumnja u to“ da će sirijska vlada uskoro shvatiti da se „silama promene ne može obrnuti smer.“

U svom jučerašnjem govoru o stanju nacije Obama je rekao da je narodi Bliskog istoka treba sami da odluče o svojoj sudbini, ali da će se Sjedinjene Države protiviti „nasilju i zastrašivanju“ i da će braniti „prava i dostojanstvo svih ljudskih bića“.

XS
SM
MD
LG