Linkovi

Nove evropske sankcije Iranu


Grupa ministara zemalja članica Evropske unije i ministarka inostranih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, u pauzi današnje sednice u Briselu
Grupa ministara zemalja članica Evropske unije i ministarka inostranih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, u pauzi današnje sednice u Briselu

Evropska unija zabranila je nove kupovine iranske nafte i zamrzla sredstva iranske centralne banke, u okviru kampanje pritiska na Teheran da obustavi kontroverzne delove nuklearnog programa.

Dogovor o tome postignut je na današnjem sastanku ministara inostranih poslova EU, u Briselu. Članicama Unije koje već imaju ugovore o isporuci iranske nafte dozvoljeno je da je uvoze do 1. jula. Taj period trebalo bi da omogući velikim kupcima, kao što je Grčka, da pronađu alternativne izvore snabdevanja pre nego što embargo stupi na snagu.

Evropska unija je takođe odlučila da obustavi svaku trgovinu zlatom i drugim plemenitim metalima sa iranskim državnim institucijama. Proteklih nekoliko nedelja Evropska unija i Sjedinjene Države pojačavaju sankcije Iranu zbog odluke Teherana da ubrza proces obogaćivanja uranijuma. Zapadne zemlje optužuju Iran da pod plaštom civilnog energetskog programa nastoji da razvije nuklearno naoružanje, što Teheran odbacuje.

Iranska privreda se u velikoj meri oslanja na prihode od izvoza nafte, a Evropska unija je drugi po veličini kupac iranske nafte posle Kine.

Nove sankcije izazvale su dramatičan pad vrednosti iranskog riala. Na crnom tržištu jedan američki dolar danas je koštao 20 hiljada i 500 riala, što je skok od preko 12 odsto u odnosu na prošlu nedelju.

XS
SM
MD
LG