Linkovi

Prekid vatre u sirijskom gradu


Demonstranti u sirijskog gradu Zabadaniju pozdravljaju prekid vatre između vladinih snaga i pobunjenika
Demonstranti u sirijskog gradu Zabadaniju pozdravljaju prekid vatre između vladinih snaga i pobunjenika

Sirijski opozicioni aktivisti kažu da su vladine snage pristale na prekid vatre sa pobunjenicima koji kontrolišu jedan planinski grad nedaleko od Damaska i libanske granice.

Aktivisti u Zabadaniju kažu da su se pobunjenici iz Slobodne sirijske armije i predstavnici sirijskog predsednika Bašara al-Asada dogovorili o primirju kasno sinoć, posle petodnevnih borbi. Prema sporazumu, Asadove snage će se povući iz grada, a pobunjenici će se povući sa ulica. Sirijska vlada nije potvrdila sklapanje pomenutog sporazuma.

Od početka desetomesečnog ustanka protiv 11-godišnje Asadove autokratske vladavine Zabadani je često bio poprište opozicionih demonstracija. Vojni dezerteri koji su se proteklih meseci pridružili ustanku često su vodili borbe sa vladinim snagama, ali nisu uspevali da duže vreme kontrolišu neku teritoriju.

U međuvremenu, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da bilo kakav plan za slanje stranih trupa u Siriju neće biti odobren od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem Rusija ima pravo veta. Rusija je jedan od ključnih vojnih saveznika Sirije.

Katarski emir Šeik Hamad bin Kalifa al-Tani predložio je prošle nedelje da se u Siriju pošalju arapske snage radi zaustavljanja Asadovog brutalnog ugušivanja protesta. Sirija je odbacila tu ideju, a sirijski državni list Tišrin optužio je Katar za dostavljanje novca i oružja naoružanim grupama u Siriji i zahtevao prekidanje takvog ponašanja.

Ruski ministar Lavrov takođe je rekao da njegova vlada nastavlja da prodaje robu Siriji i da time ne krši nikakve međunarodne propise. On je dodao da jednostrane sankcije koje su Sjedinjene Države i Evropska unija uvele protiv Sirije „potkopavaju“ zajednička nastojanja na rešavanju krize u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG