Linkovi

Tri Zlatna globusa za "Umetnika"


Glumica Meril Stri za Zlatnim globusom
Glumica Meril Stri za Zlatnim globusom

U Los Anđelesu je sinoć održana 69. ceremonija dodele Zlatnih globusa, prestižnog holivudskog priznanja kojim se nagradjuju najbolja dostignuća na filmu i televiziji.

Francuski nemi film "The Artist" (Umetnik) i porodična drama "The Descendents" (Potomci) dobili su priznanja u kategoriji najboljeg filma. Ostvarenje The Artist dobilo je najveći broj nagrada – ukupno tri Zlatna globusa – za najbolju muzičku komediju, najboljeg glumca u toj kategoriji Žana Dužardana i najbolji originalni muzički motiv. Film "The Descendents" je nagradjen sa dva Zlatna globusa – za najbolju dramu i najbolju dramsku mušku rolu, u tumačenju Džordža Klunija.

Veteran medju glumcima, Meril Strip, odnela je nagradu za najbolju dramsku žensku rulogu za tumačenje bivše britanske premijerke Margaret Tačer u filmu Čelična lejdi (The Iron Lady), dok je Mišel Vilijams dobila nagradu za najbolju glumicu u kategoriji mjuzikla ili komedije za tumačenje Merlin Monro u filmu "My Week With Marilyn" (Moja nedelja sa Merilin).

Oktavia Spenser dobila je nagradu za najbolju sporednu ulogu za tumačenje crnkinje, služavke u filmu "The Help" koji je priča o Americi iz 1960-tih godina. Nagradu za najbolji film na stranom jeziku dobio je iranski film "A Separation", koji je u toj kategoriji porazio druge nominovane, iz Kine, Belgije i Španije kao i rediteljski debi Andjeline Džoli "In the Land of Blood and Honey" (U zemlji krvi i meda).

Zlatne globuse dodeljuje Udruženje Holivudskih stranih novinara.

XS
SM
MD
LG