Linkovi

Identifikovani svi marinci sa video snimka


Identifikovani svi marinci sa video snimka
Identifikovani svi marinci sa video snimka

Američki vojni zvaničnici saopštili su da su identifikovali četvricu marinaca iz video snimka na kome se vide kako uriniraju po telima ubijenih talibanskih boraca.

Mornarička kriminalistička istražna služba, koja vodi istragu o tom incidentu, navodno je razgovarala sa dvojicom od njih. Sva četvorica bili su pripadnici marinskog bataljona stacioniranog u bazi Kamp Ležun, u državi Severna Karolina.

Zvaničnici su saopštili da su sva četvorica bili članovi snajperskog voda i da su sedam meseci proveli u borbenoj misiji u južnoj avganistanskoj pokrajini Helmand, pre nego što su se u septembru vratili kući.

Najviši američki zvaničnici, uključujući sekretara za odbranu Leona Panetu i državnu sekretarku Hilari Klinton, osudili su taj video snimak za koji je Paneta rekao da je „za svaku osudu“.

Komandant Međunarodnih snaga za bezbednosnu pomoć u Avganistanu, američki general Džon Alen, juče je izrazio gnušanje povodom pomenutog video snimka. General Alen, koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Državama, rekao je da se takvi postupci moraju osuditi „na najstrožiji mogući način“. On je dodao da će počinioci i njima nadređeni biti pozvani na odgovornost.

Neki zvaničnici su naveli da bi, ukoliko se autentičnost snimka potvrdi, marinci mogli da budu optuženi za ratni zločin zbog nečasnog postupanja sa telima poginulih u ratu.

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta razgovarao je u četvrtak telefonom sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem i preneo mu da će taj incident biti podvrgnut ozbiljnoj istrazi.

Karzai je rekao da je njegova vlada „duboko uznemirena“ zbog pomenutog video snimka, dodajući da je taj postupak bio „jednostavno neljudski“.

Predstavnik Talibana Zabiula Mudžahed rekao je da je snimak „šokantan“ ali da ne veruje da će poremetiti mirovne razgovore sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG