Linkovi

Ruska sonda pada na zemlju


Ruska marsovska sonda Fobos-Grunt, prilikom priprema za lansiranje u novembru
Ruska marsovska sonda Fobos-Grunt, prilikom priprema za lansiranje u novembru

Neispravna ruska marsovska sonda Fobos-Grunt gubi visinu i mogla bi već u nedelju da padne na zemlju.

Ta 13 tona teška svemirska letelica lansirana je u novembru sa zadatkom da ispituje Marsov mesec Fobos. Međutim, letelica nije uspela da izađe iz orbite oko zemlje jer su zbog kvara na kompjuteru otkazale potisne rakete.

Ruski svemirski stručnjaci kažu da će se letelica raspasti u 20 do 30 delova ali nisu sigurni gde bi oni mogli da padnu.

Otpaci bi mogli da sadrže izvesnu količinu radioaktivnog materijala, ali ruska svemirska agencija kaže kako ne očekuje da bi oni mogli da predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.

Neuspeh letelice Fobos-Grunt jedan je od nekoliko koje je pretrpela ruska svemirska agencija. U jednom juče objavljenom intervjuu direktor ruskog svemirskog programa nagovestio je da iza neuspeha ruske letelice možda stoje strane snage.

Direktor Roskosmosa Vladimir Popovkin rekao je za ruski dnevnik Izvestja da moderna tehnologija izlaže svemirske letelice stranom uticaju. On je dodao da nije poznato zašto su neke ruske letelice otkazale dok su letele van domašaja ruskih uređaja za praćenje njihovog kretanja.

Pored gubitka marsovske sonde Fobos-Grunt jedna raketa bez ljudske posade doživela je katastrofu prilikom lansiranja u avgustu.

Rusija je trenutno jedina zemlja koja ima mogućnost transporta članova posade do Međunarodne svemirske stanice otkada su Sjedinjene Države u julu povukle iz upotrebe preostala tri šatla.

XS
SM
MD
LG