Linkovi

Asad obećava trijumf nad „zaverom“


Sirijski predsednik Bašar al-Asad govori pristalicama u Damasku
Sirijski predsednik Bašar al-Asad govori pristalicama u Damasku

Sirijski predsednik Bašar al-Asad se neuobičajeno pojavio u javnosti i hiljadama pristalica u Damasku rekoa da će njegova vlada trijumfovati nad - kako se izrazio - "zaverom" iza desetomesečnih opozicionih protesta.

Okružen telohraniteljima, Asad se obratio masi koja mu je klicala na prestoničkom Trgu Omajada, rekavši da crpi snagu iz njihovog prisutva. On je naglasio da "pravi patrioti" brane zemlju.

U međuvremenu, izveštač francuske televizije je postao prvi zapadni novinar koji je poginuo od početka protesta pre deset meseci. TV stanica Frans 2 je saopštila da je Žil Žaker poginuo u minobacačkom ili raketnom napadu u Homsu, koji je središte pobune protiv Asada. Francuski ministar inostrabnih poslova Alen Žipe je nazvao napad "odvratnim činom" i zatražio istragu.

Inače, jedan od posmatrača Arapske lige prekinuo rad u misiji posmatranja da li sirijska vlada pošuje dogovor o obustavljanju nasilja nad demonstrantima.

U televizijskom intervjuu za informativnu mrežu Al Džazira posmatrač Anver Malek rekao je da je ta misija „farsa“ i da je sirijska vlada „fabrikovala“ većinu toga što su posmatrači videli.

U međuvremenu, Kipar je danas saopštio da je brodu osumnjičenom za prenošenje tona municije za Siriju dozvoljeno da isplovi pošto je promenio krajnje odredište.

Brod je pristao na Kipru juče, zbog lošeg vremena, sa navodnim tovarom od 35 do 60 tona municije.

Takođe danas, sirijski aktivisti za građanska prava saopštili su da je četvoro ljudi ubijeno u sukobima sa vladinim snagama, kada su vojnici izvršili prepad na jedno mesto u blizini grada Hame, u centralnom delu zemlje.

XS
SM
MD
LG