Linkovi

Asad odbacuje optužbe


Sirijski predsednik Bašar al-Asad govorio je danas na univerzitetu u Damasku
Sirijski predsednik Bašar al-Asad govorio je danas na univerzitetu u Damasku

Sirijski predsednik Bašar al-Asad izjavio je da vladinim snagama nisu data nikakva naređenja da pucaju na civile i optužio, kako je rekao, „stranu zaveru“ za desetomesečni ustanak u njegovoj zemlji.

U stominutnom govoru održanom danas u Damasku Asad je rekao da obnavljanje bezbednosti u Siriji predstavlja prioritet koji se može postići reagovanjem „gvozdenom pesnicom“ protiv „terorista“. On je odao priznanje radu bezbednosnih snaga.

Sirijska vlada optužuje, kako ih naziva, „naoružane teroriste“ za podsticanje revolta protiv Asadovog 11-godišnjeg autokratskog režima.

Ujedinjene nacije procenjuju da je u Asadovom obračunavanju sa demonstrantima poginulo najmanje pet hiljada ljudi.

Pripadnik sirijske opozicije Hajtam al-Maleh, koji je gledao Asadov govor preko televizije u Turskoj, nije imao mnogo poštovanja prema govoru sirijskog predsednika.

"Smatram da je ceo njegov govor vrsta propagande i pun laži. On hoće da kaže međunarodnoj i arapskoj zajednici da je dobar i da će da se promeni, ali neće. On neće ništa da promeni", rekao je al-Maleh.

Ugroženi predsednik rekao je danas da će otići sa položaja ako to narod bude želeo. On je obećao da će dozvoliti Sirijcima da na referendumu u martu glasaju o novom ustavu, posle čega će biti održani parlamentarni izbori.

Asad je takođe rekao da neće odbaciti bilo kakvo arapsko rešenje za krizu u Siriji ako ono bude poštovalo suverenitet zemlje.

Sirijski predsednik je optužio međunarodne medije da rade protiv Sirije, a kritikovao je i Arapsku ligu koja je u novembru suspendovala sirijsko članstvo u tom telu.

Današnji govor je održan u trenutku kada posmatrači Arapske lige proveravaju na terenu da li se Sirija pridržava plana za okončanje nasilja protiv antivladinih demonstranata.

Ministri inostranih poslova zemalja članica Arapske lige odlučili su u nedelju da povećaju broj svojih posmatrača u Siriji uprkos kritika od strane opozicionih aktivista i grupa za građanska prava da njihova misije nije zaustavila nasilje.

XS
SM
MD
LG