Linkovi

Povećana prodaja automobila u SAD


Povećana prodaja automobila u SAD
Povećana prodaja automobila u SAD

Proizvođači automobila stacionirani u Sjedinjenim Državama su saopštili da se prodaja u 2011. naglo povećala, jer je poraslo poverenje potrošača, kamatne stope ostale niske, a kupci su zamenjivali stara vozila koja su koristili tokom recesije.

„Dženeral motors“ je saopštio da se prodaja povećala za 13 odsto i da je prodao dva i po miliona svojih vozila. Rivalski „Ford“ je povećao prodaju za 11 odsto i prodao više od dva miliona automobila i kamioneta.

„Krajsler“ je saopštio da je prodaja američkih automobila te kompanije naglo porasla za 26 odsto i da je u 2011. prodao milion i 400 hiljada automobila. Na to povećanje je pre svega uticala prodaja „Krajslerovog“ popularnog modela „Džip“. Prodaja u 2011. je veoma povećana u odnosu na 2009, kada je dostigla tridestogodišnji minimum usled najgore recesije proteklih decenija.

Administracija u Vašingtonu je bila odobrila hitne pozajmice da bi pomogla „Krajsleru“ i njegovom konkurentu „Dženeral motorsu“. Finansijska kriza je navela američke autokompanije da ošto smanje troškove, reorganizuju proizvodnju i uvedu nove, ekonomičnije modele.

U juče objavljenoj studiji kompanije „R. L. Polk“, predviđa se da će se globalna prodaja automobila u 2012. povećati za gotovo 7 odsto, zahvaljujući rastu u Kini i na još nekim tržištima. U studiji se navodi da će ove godine prodaja u svetu po svemu sudeći dostići 77 miliona i 700 hiljada vozila.

XS
SM
MD
LG