Linkovi

Pad vrednosti iranske valute


Ispaljivanje rakete sa iranskog ratnog broda u Omanskom zalivu
Ispaljivanje rakete sa iranskog ratnog broda u Omanskom zalivu

Izveštaji iz Irana pokazuju da je nacionalna valuta dostigla rekordno nisku vrednost u odnosu na američki dolar, dva dana pošto je predsednik Barak Obama potpisao zakonski predlog za uvođenje dodatnih sankcija Iranskoj centralnoj banci i finansijskom sistemu zemlje.

Berzanski trgovci kažu da je vrednost pala na oko 17 hiljada rijala prema dolaru, što je oko 10 odsto niže od stope razmene prošlog četvrtka. Meta novih američkih sankcija su finansijske institucije koje posluju sa Iranskom centralnom bankom, tako da bi u slučaju da budu potpuno sprovedene umanjile mogućnost prodaje iranske nafte na međunarodnom tržištu. Samim tim, smanjila bi se i sposobnost Teherana da finansira svoje nuklearne i raketne programe.

Očekuje se da do kraja meseca i Evropska unija razmotri mogućnost uvođenja dodatnih sankcija Iranu, koje bi obuhvatile i embargo na prodaju nafte. Iran je zapretio da će u slučaju uvođenja dodatnih sankcija zatvoriti Ormuški moreuz, ključni pravac transporta ostalih naftnih država u Persijskom zalivu.

Američka Peta flota, stacionirana u Bahreinu, odmah je uzvratila da neće dozvoliti poremećaj transporta iz Zaliva. U međuvremenu, Iran je saopštio da je juče u regionu Ormuškog moreuza, u okviru desetodnevnih vojnih vežbi, uspešno isprobao krstareću raketu zemlja-more. Takođe, saopšteno je da je u nedelju isprobana raketa srednjeg dometa zemlja-vazduh.


XS
SM
MD
LG