Linkovi

Iran testira dugometne rakete


Pripadnici iranskih oružanih snaga tokom tekućih vojnih vežbi u Persijskom zalivu
Pripadnici iranskih oružanih snaga tokom tekućih vojnih vežbi u Persijskom zalivu

Iran je saopštio da će sutra izvršiti probno lansiranje dugometnih raketa, u okviru vojnih manevara u Persijskom zalivu.

Današnje saopštenje objavljeno je u jeku pojačane napetosti između Irana i zapadnih sila zbog iranske pretnje da bi mogao da spreči prolaz naftnih tankera kroz strateški tesnac Hormuz.

Poluzvanična iranska novinska agencija Fars njuz navodi izjavi iranskog admirala Mahmuda Musavija koji je rekao da će mornarica testirati nekoliko vrsta raketa, uključujući rakete dugog dometa, u okviru vojnih vežbi koje su počele 24. decembra. Admiral je rekao da će probna lansiranja biti poslednja faza vežbi „pripremanja mornarice za suprotstavljanje neprijatelju“ u ratnim uslovima.

U iranskom arsenalu nalaze se i rakete tipa Šahab 3, koje mogu da dopru do Izraela i do nekih američkih vojnih baza na Bliskom istoku.

Ranije ove nedelje Teheran je zapretio zatvaranjem ulaza u Persijski zaliv ako zapadne sile budu uvele sankcije koje bi poremetile iranski izvoz nafte. Te sankcije nadovezale bi se na nekoliko ranijih krugova sankcija uvedenih zbog kontroverznog iranskog nuklearnog programa.

Kroz tesnac Hormuz prolazi više od trećine svetskih zaliha nafte koje se dopremaju tankerima što znači da bi njegovo zatvaranje delimično obustavilo snabdevanje i uticalo na svetske cene nafte.

Pentagon je saopštio da neće tolerisati ometanje prolaza tankerima kroz Hormuz.

Odvojeno od toga, agencija Asošijeted pres navela je izjavu saudijskog ministra naftne industrije koji je rekao da su proizvođači nafte u Persijskom zalivu spremni da uskoče ako bude potrebno i nadoknade bilo kakav poremećaj u snabdevanju.

XS
SM
MD
LG