Linkovi

Nova pravila za pilote


Nova pravila za pilote
Nova pravila za pilote

Američka agencija koja reguliše civilni aviosaobraćaj u Sjedinjenim Državama objavila je ovog meseca nova pravila za borbu protiv iscrpljenosti pilota. Kao uzrok nekih od fatalnih avionskih nesreća navodi se upravo umor pilota. Medjutim, letenje kada ste iscrpljeni predstavlja pretnju i za same pilote, a ne samo za njihove putnike.

Federalna agencija za aviosaobraćaj saopštila je da će njena nova pravila učiniti letenje bezbednijim. Nova regulativa usvojena je kao odgovor na već ustanovljenu potrebu da piloti ne treba da lete kada su iscrpljeni. Rej Lahud je na čelu američkog sekretarijata za transport.

„Nova pravila omogućiće pilotima da dobiju osam sati neprekidnog spavanja pre leta.“

Nova pravila, koja će stupiti na snagu za dve godine, pozivaju na smanjivanje broja sati koje piloti provode na dužnosti i davanje perioda od 10 sati izmedju smena, kako bi dobili najmanje 8 sati neprekidnog sna. Stručnjaci smatraju da je te promene trebalo usvojiti ranije. Neurolog Aman Savani kaže da se na ovim snimcima mozga vidi kako manjak spavanja utiče na prednje delove mozga koji su uključeni u složene operacije kao što je pilotiranje avionom.

„Posebni rizici koji su povezani sa hroničnim nedostatkom spavanja uključuju povećanje rizika za dobijanje odredjenih vrsta kancera, povišenog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2.“

Nova pravila odnose se samo na pilote putničkih aviona. Agencija smatra da bi troškovi uključivanje pilota koji upravljaju teretnim avionima, a koji predstavljaju veliki deo avio saobraćaja, bili previsoki da se dodaju na troškove primene novih pravila. Medjutim, Nezavisno udruženje pilota podnelo je tužbu u kojoj od vlade traži da uspostavi podjednaki stepen zaštite za sve pilote. Brajan Godet je portparol udruženja.

Sve više ima pilota koji se žale da su premoreni i navode da letovi uzimaju danak od njih. Jedna od stvari koju donose nova pravila je da pilot može da leti samo tri uzastopne noćne smene, dok smo trenutno u situaciji da piloti lete četiri, pet uzastopnih noćnih smena. Zaista bismo želeli da se to usaglasi.“

Negativni i ponekad smrtonosni efekti nedostatka spavanja mogu se videti i u drugim zanimanjima koja zahtevaju više sati rada, kao što su vozači kamiona, lekari, policajci i kontrolori letenja.

XS
SM
MD
LG