Linkovi

Popularnost Kongresa najniža u istoriji


Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejner
Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejner

Dok se Amerikanci pripremaju za božićne praznike, Kongres Sjedinjenih Država je opet u zastoju. Predsednik Barak Obama i njegovi republikanski suparnici izgleda da su opet spremniji za borbu nego za dogovor o povećanju poreza, koje treba da stupi na snagu 1. januara. Sporenje u Vašingtonu možda potpiruje negativno raspoloženje među biračima, tako da je popularnost Kongresa na ekstremno niskom nivou uoči izbora iduće godine.

Atmosfera u Vašingtonu je pretpraznična, ali članovi Kongresa nisu preterano raspoloženi. Najnoviji spor demokrata i republikanaca je nastao oko produženja važnosti popularnog smanjenja poreza posle praznika.

„Protivimo se tom zakonskom predlogu, jer će dvomesečno produženje važnosti povećati neizvesnost za one koji otvaraju radna mesta u našoj zemlji u vreme kada su milioni Amerikanaca bez posla“, kazao je predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner.

„Ako ne smanjimo porez na prosečne prihode... ako 1. januara ne budemo imali smanjenje poreza na prihod, to će biti zbog manjinskih pripadnika Pokreta čajanka u okviru republikanske većine“, navodi liderka manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi.

Čak je i predsednik istupio.

„Nije tajna da ove godine nije bilo obilne međustranačke saradnje.“

Ponovo je došlo do zastoja, neposredno pre povećanja poreza. A to je ono što u ovom trenutku ne želi nijedna strana, s obzirom da su Amerikanci umorni od beskrajnog sporenja na Kapitol Hilu.

„Zgadili su mi se, više nego zgadili... hoću da kažem da Kongres izaziva gađenje.“

U ovom trenutku nemam neko posebno mišljenje o Kongresu. Mislim da ne rade kako treba, ne sarađuju i loše obavljaju posao.“

Metju Dalek vodi Vašingtonski centar na Kalifornijskom univerzitetu i predaje političke nauke i istoriju. On kaže da nezadovoljstvo potpiruje loša ekonomija, ali da tu ima i drugih stvari.

„Kongres je spao na jednocifrene brojke, možda su se probili do dvocifrenih i prema nekim od ovih anketa, sada su popularni manje nego ikada. Mislim da ljudi imaju utisak da se u Kongresu bore i bore bez prestanka oko svake teme i ljudima je muka od toga.“

Dalek i drugi kažu da su članovi Republikanske stranke, poznati kao pristalice Pokreta čajanka, odgovorni za neke od sporova. Oni nisu došli u Vašington radi kompromisa.

„Njih ne interesuje postizanje konsenzusa. Njihov stav je da su došli u Vašington da razdrmaju stvari, da promene dinamiku i da se bore za princip ograničene vlade, a kažu da ih ne interesuje koga će pri tome da nagaze i da ih se ne tiče da li je došlo do zastoja.“

Oni tvrde da to traže njihovi birači. Dok mnogi Amerikanci ne odobravaju ovo što se događa u Kongresu, možda će ipak odobriti sopstvenog kongresmena. Ali da li će im se dopasti povećanje poreza?

XS
SM
MD
LG