Linkovi

Kim Džong Un odao poštu ocu


Telo preminulog severnokorejskog lidera Kim Džong Ila izloženo u staklenom kovčegu, u mauzoleju u Pjongjangu
Telo preminulog severnokorejskog lidera Kim Džong Ila izloženo u staklenom kovčegu, u mauzoleju u Pjongjangu

Telo preminulog severnokorejskog lidera Kim Džong Ila izloženo je u predsedničkom mauzoleju gde mu povorka ucveljenih i uplakanih građana odaje poslednju poštu, izražavajući tugu zbog njegove iznenadne smrti.

Severnokorejska televizija prikazala je danas snimke Kimovog tela, delimično zamotanog u crveni pokrov i smeštenog u stakleni kovčeg ukrašen cvećem, u Memorijalnoj palati Kumsusan, u Pjongjangu.

Balsamovano telo osnivača Severne Koreje, Kim Il Sunga, izloženo je u staklenom kovčegu u istoj palati od njegove smrti 1994. godine.

Državni mediji izvestili su da je najmlađi sin Kim Džong Ila i po svemu sudeći njegov naslednik, Kim Džong Un, ranije danas obišao očevo telo i održao, kako je rečeno, „tužnu ceremoniju“.

Zvanična Korejska centralna novinska agencija saopštila je u ponedeljak ujutro da je 69-godišnji Kim preminuo u subotu od posledica srčanog udara, dok je putovao vozom na jednoj od njegovih turneja „rukovođenja na terenu“. Agencija je njegovu smrt pripisala „fizičkoj i mentalnoj premorenosti“.

Kim Džong Il biće sahranjen 28. decembra, na kraju perioda nacionalne žalosti. Državni mediji izveštavaju da stranim delegacijama neće biti dozvoljeno da prisustvuju sahrani.

Iako posmatrači strahuju od moguće borbe za vlast posle Kimove smrti, severnokorejski mediji jasno nagoveštavaju da će ga naslediti Kim Džong Un, koga nazivaju „velikim naslednikom“ i „stubom našeg naroda“.

Prošle godine, predsednik Kim je unapredio svog sina Kim Džong Una u čin generala sa četiri zvezdice, što je protumačeno kao nastojanje da se jedina u svetu komunistička dinastija produži na treću generaciju.

Međutim, Kim Džong Unov uticaj na severnokorejsko rukovodstvo je nesiguran. Iako je prošle godine imenovan na nekoliko visokih položaja, analitičari kažu da nije imao dovoljno vremena da stekne poverenje najuticajnijih ličnosti u oružanim snagama i u vladajućoj Korejskoj radničkoj partiji.

XS
SM
MD
LG