Linkovi

Reakcije na smrt Kima Džong-Ila


Severnokoreanci oplakuju smrt svog lidera, Kima Džong-Ila
Severnokoreanci oplakuju smrt svog lidera, Kima Džong-Ila

Državna sekretarka Hilari Klinton saopštila je da su u toku bliske konsultacije pacifičkih sila posle smrti severnokorejskog vođe Kima Džong-ila i strepnji za dobrobit naroda u toj zatvorenoj zemlji. Ona je posle razgovora u Vašingtonu sa japanskim ministrom inostranih poslova Koćirom Gembom, izjavila da su i Sjedinjene Države i Japan zainteresovane za stabilnu i mirnu tranziciju vlasti u Pjongjangu.

Državna sekretarka je takođe rekla da su obe vlade u bliskoj vezi sa ostalim učesnicima šestostranih razgovora o severnokorejskom nuklearnom programu, uključujući Kinu, Rusiju i Severnu Koreju i dodala da je predsednik Barak Obama već razgovarao sa južnokorejskim predsednikom Lijem Mjung-bakom.

U prethodnom saopštenju Bele kuće se navodi da je Obama, u razgovoru sa Lijem, potvrdio da je Vašington - kako se navodi - čvrsto predan bezbednosti bliskog saveznika, Republike Koreje. U Seulu, predsednik Li je otkazao sve zvanične obaveze, održao sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost i stavio južnokorejsku vojsku u stanje pripravnosti. Kina, najbliža severnokorejska saveznica, uputila je izraze saučešća severnokorejskoj javnosti, dok je japanski premojer Jošihiko Noda održao sastanak sa visokim savetnicima da bi formulisao reagovanje na smrt severnokorejskog vođe.

U Londonu, britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg je izjavio da bi Kimova smrt mogla da bude prekretnica za Severnu Koreju. Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe je rekao da je Francuska oprezna u pogledu posledica prenosa vlasti u zatvorenoj komunističkoj državi.

XS
SM
MD
LG