Linkovi

Arapska liga traži okončanje nasilja u Siriji


Prizor sa sahrane jednog od poginulih demonstranata u Siriji
Prizor sa sahrane jednog od poginulih demonstranata u Siriji

Arapska liga bi mogla da zatraži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da usvoji arapski mirovni plan za okončanje primene sile prema demonstrantima u Siriji.

Katarski premijer, Šeik Hamad bin Jasim bin Džabr al-Tani, rekao je danas da Sirija odugovlači sa davanjem odgovora na arapski mirovni predlog.

Al-Tani je rekao da će se ministri inostranih poslova arapskih zemalja razgovarati u sredu u Kairu o prosleđivanju pomenutog plana Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako ga Sirija ne prihvati i ne počne da ga sprovodi. Njegova izjava po svemu sudeći isključuje mogućnost bilo kakve vojne akcije Arapske lige protiv Sirije.

Katarski premijer je to izjavio u prestonici Dohi, posle vanrednog sastanka Arapske lige.

Planom Arapske lige predviđa se da sirijski predsednik Bašar al-Asad povuče svoje snage iz pobunjenih gradova, oslobodi uhapšene i započne dijalog sa opozicijom o sprovođenju reformi.

Odvojeno od toga, jedna iračka delegacija doputovala je u Damask radi razgovora sa predsednikom Asadom o okončanju nasilja. Francuska novinska agencija prenosi da je vođa delegacije, irački savetnik za nacionalnu bezbednost Falah al-Fajad, izjavio da su razgovori bili „pozitivni“.

XS
SM
MD
LG