Linkovi

Paneta: Libija će izgraditi demokratiju


Američki sekretar za odbranu Lion Paneta u razgovoru sa libijskim premijerom Abdurahimom el-Kaibom, tokom današnje posete Libiji
Američki sekretar za odbranu Lion Paneta u razgovoru sa libijskim premijerom Abdurahimom el-Kaibom, tokom današnje posete Libiji

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta kaže da je uveren da će nova libijska vlada uspeti da uspostavi demokratiju.

Govoreći u Tripoliju Paneta je rekao da će Libijci isplanirati budućnost svoje zemlje i sami odlučiti koju vrstu pomoći će tražiti od Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice, dodajući da će Sjedinjene Države sa zadovoljstvom odgovoriti na to.

Šef Pentagona doputovao je danas u Tripoli radi razgovora sa libijskom prelaznom vladom i tako postao prvi šef američke odbrane koji je ikada posetio tu zemlju.

Paneta se sastao sa libijskim premijerom Abdurahimom el-Kaibom i ministrom odbrane Osamom al-Džuvalijem.

Do današnje kratke posete došlo je dan pošto su Sjedinjene Države ukinule većinu svojih ekonomskih sankcija Libiji, u nastojanju da ublaže libijsku finansijsku krizu.

Paneta se sada vraća za Vašington, pošto je završio posete Avganistanu i Iraku, gde je prisustvovao zvaničnom okončanju američke vojne intervencije, započete 2003. godine. Američki sekretar za odbranu takođe je posetio Džibuti i Tursku.

Sjedinjene Države su juče odmrzle libijskoj vladi više od 30 milijardi dolara, pošto je sličnu odluku doneo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Posle izbijanja ustanka u Libiji, u februaru, svetska organizacija je zamrzla oko 150 milijardi dolara libijskih sredstava u inostranstvu.

Bela kuća je saopštila da je odmrzla sva sredstva libijske vlade i libijske centralne banke koja su bila pod kontrolom američke vlade, a da je ostala zamrznuta samo imovina Gadafijeve porodice.

XS
SM
MD
LG