Linkovi

Priliv kineskih turista u SAD


U pojedinim hotelima u SAD dostupno je nekoliko kanala na kineskom jeziku
U pojedinim hotelima u SAD dostupno je nekoliko kanala na kineskom jeziku

Sve više i više ljudi iz Kine putuje u inostranstvo radi turizma. Njihov broj raste tako brzo da su Hilton hoteli naručili od Škole za orijentalne i afričke studije Londonskog univerziteta studiju o novom talasu kineskih turista. Ta studija navela je kompaniju Hilton da prilagodi mnoge svoje hotele širom sveta gostima iz Kine.

Za neke od kineskih turista, doručak u hotelu u Los Andjelesu je prvi obrok u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih su iznenadjeni onim što kuhinja može da ponudi: Tu su prženi pirinač, kineske knedle i druga hrana. To je dobrodošlo iznenadjenje za turističkog vodiča Žu Jian:

„Prijatno sam iznenadjena. Ovo se ne razlikuje mnogo od naše domaće kuhinje.“

Žu kaže da doručak nije jedino iznenadjenje. U hotelu je dostupno i nekoliko kanala kineske televizije. To je deo novog nastojanja Hilton hotela da privuku turiste iz Kine. Blizu 50 hotela ovog lanca širom sveta učestvuju u programu pod nazivom Hilton „Huan-jing“, što znači dobrodošli na kineskom. Ti hoteli takodje nude papuče, kineski čaj i čajnike u sobama, pismo dobrodošlice na kineskom i osoblje koje govori kineski. U Hilton hotelu u San Francisku, većina osoblja su Kinezi, kaže generalni direktor Kevin O'Brajen.

Uvek smo bili fokusirani na kinesko tržište. Ove godine ono je znatno poraslo.“

Studija Londonskog univerziteta navodi da je preko 57 miliona kineskih turista putovalo prošle godine u inostranstvo, što je porast od 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Turističke atrakcije i hotelski lanci širom sveta sada imaju veb stranice na kineskom kako bi izašli u susret tim putnicima. I, mada većina Kineza posećuje azijske zemlje, veći broj obilazi i druge delove sveta. Sjedinjene Države su jedna od najprivlačnijih destinacija. Žu Jian kaže da za to postoje dva razloga:

„Pre svega, kineski juan je jači u odnosu na američki dolar, što je bolje za šoping. Drugi razlog je što su Sjedinjene Države najmoćnija zemlja sveta pa turisti žele da je posete.“

Ona ukazuje da je jedna od najvećih atrakcija u Sjedinjenim Državama šoping, čak i za artikle proizvedene u Kini.

„Mnoge strane kompanije imaju fabrike u Kini, ali su standardi viši za artikle koji se prodaju u inostranstvu nego za one koji se prodaju u Kini.“

Sledeća šoping destinacija grupe koju vodi Žu je - Las Vegas.

XS
SM
MD
LG