Linkovi

Demonstranti "okupirali" Vašington


Pristalice pokreta u kabinetu kongresmena Alena Vesta
Pristalice pokreta u kabinetu kongresmena Alena Vesta

Hiljade aktivista pokreta „Okupiraj“ pristigle su ove nedelje u Vašington da se založe za svoju agendu odnosno nova radna mesta i pravednu ekonomiju za sve. Trodnevni protesti i dogadjaji započeli su posetom Kapitol Hilu gde su stotine birača zahtevale sastanak sa članovima Kongresa. Oni su gnevni zbog pomanjkanja napretka na planu otvaranja novih radnih mesta i niza drugih ekonomskih pitanja.

U 9 ujutru oni su se okupili na molu u Vašingtonu. Više od 1000 nezaposlenih Amerikanaca kao i onih koji rade delimično radno vreme iz saveznih država širom zemlje. Došli su u Vašington da izvrše pritisak na Kongres da preduzme žustriju akciju na planu osnivanja novih radnih mesta i produženja beneficija za nezaposlene. Džeremi Kolins je iz Kolumbusa u Ohaju:

Ako bi bilo koji političar prošao ovde, video bi da je tu veliki broj registrovanih birača. Ako žele da budu izabrani moraće da slušaju šta narod kaže.“

Sponzor ovonedeljnih dogadjaja je koalicija organizacija i radničkih sindikata koja navodi da Kongres nije obavio svoj deo posla za otvaranje novih radnih mesta. Medjutim, neki veruju da će biti potrebno više od pukog zakona o radnim mestima i produženja beneficija za nezaposlene da bi se rešili ekonomski problemi Amerike. Rajan Isabel je iz Vest Palm Biča na Floridi:

„Mislim da ova poruka mora da se pretvori u veću reformu, u iskrenije, drastičnije promene načina na koji funkcionišu naša ekonomija, naše društvo i sistemi vlade.

Glas Amerike pratio je više od 20 birača iz južne Floride u pokušaju da se sastanu sa svojim kongresmenom Alenom Vestom, konzervativnim pripadnikom pokreta Čajanka. Oni kažu da još stotine planiraju da dodju u kongresne kancelarije nenajavljeni i zahtevaju sastanak sa svojim predstavnicima. Najvećim delom, to je prvi put da dolaze u Vašington i prvi put da su pokušali da se sastanu sa svojim kongresmenima.

Po dolasku, rečeno im je da kongresmen nije u kancelariji i da će se vratiti za dva sata. Rečeno im je takodje da sačekaju u holu. Kad je član osoblja kongresmenove kancelarije otišao grupa je odlučila da ipak sačeka u samoj kancelariji. Medju njima je i Holi Albert:

Čekaćemo ovde dva sata dok Alen Vest ne popusti i ne popriča sa nama. Pričaćemo o čitavom nizu problema i nadamo se da će to ostaviti utisak na njega i da će shvatiti naše potrebe.“

Medjutim, osoblje kongremena Vesta očigledno je iznervirano. U jednom trenutku pojavio se šef osoblja sa dvojicom policajaca sa Kapitol Hila. Član osoblja i policajac zatražili su da se sastanu sa dva člana grupe privatno. Oni su se brzo vratili da podnesu izveštaj svojoj grupi.

Kongresmen će se sastati samo sa troje pripadnika ove grupe na 10 do 15 minuta. Ostali moraju da odu ili rizikuju da budu uhapšeni. Neki su šokirani kad su saznali da kongresmen odbija da se sastane sa svojim biračima.

Kongresmen ne odbija. On se sastaje sa pojedincima koji su rekli da su lideri vaše grupe“, kazao je član Vestovog osoblja.

Kongresmen Vest se konačno sastao sa četvoro birača. Rečeno nam je da se nisu složili ni oko čega. Za mnoge je to bila naporna lekcija o tome koliko je teško postići kompromis u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG