Linkovi

Nove žrtve sukoba u Siriji


Pripadnik sirijskih snaga bezbednosti u akciji protiv opozicionih aktivista u Homsu
Pripadnik sirijskih snaga bezbednosti u akciji protiv opozicionih aktivista u Homsu

Aktivisti kažu da je najmanje 23 ljudi poginulo u današnjim antivladinim nemirima u Siriji, dok sirijska vlada odbacuje novu rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se Sirija osuđuje zbog kršenja ljudskih prava.

Sirijska Osmatračnica za ljudska prava saopštila je da se najveći broj današnjih pogibija dogodio u gradu Idlibu, kraj granice sa Turskom. Ta grupa, bazirana u Londonu, saopštila je da je u sukobima između vojnika i dezertera poginulo 15 ljudi, uključujući troje civila.

U međuvremenu, sirijsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je rezolucija Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava kojom se Sirija osuđuje za „masovna“ i „sistematska“ kršenja ljudskih prava, „bezočno politizovana“.

Pomenuto telo Ujedinjenih nacija usvojilo je tu rezoluciju juče i takođe odlučilo da imenuje specijalnog inspektora koji će voditi istragu o kršenjima ljudskih prava u Siriji.

Nešto ranije, u jednoj studiji sprovedenoj pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija kaže se da je broj ubijenih u vladinoj kampanji ugušivanja drugačijeg mišljenja prevazišao 4 hiljade i da je među žrtvama bilo nekoliko stotina dece.

Američki potpredsednik Džo Bajden odao je danas priznanje sirijskom susedu Turskoj, kao i pomenutom savetu Ujedinjenih nacija, zbog preduzimanja koraka za suprotstavljanje represiji u Siriji.

XS
SM
MD
LG