Linkovi

Program "826" podstiče kreativnost


Deca učestvuju u radionici programa "826" koji podstiče kreativno pisanje
Deca učestvuju u radionici programa "826" koji podstiče kreativno pisanje

Gotovo deset godina, jedinstvena neprofitna organizacija pod nazivom 826 pomaže učenicima širom Sjedinjenih Država da bolje pišu time što stimuliše njihovu kreativnost. Program 826 koji su u San Francisku osnovali književnik Dejv Egars i obrazovni radnik Ninajvi Kalgari, postao je toliko uspešan da je sada ustanovljen u još sedam američkih gradova.

U kvartu naseljenom pretežno hispancima, adresa 826 Valensija postala je čuvena zabava za mnoge učenike i kuriozitet za posetioce. Svi prvo prolaze kroz radnju za piratske potrepštine. Izvršna direktorka Li Leman želi da učenici koji dolaze u 826 budu u kreativnom raspoloženju.

Ovo nije škola, niti centar za podučavanje polaznika. Ovo je mesto na kojem ja treba da budem ja i pronadjem sopstveni glas i kreativnost i da napredujem.“

Cilj ovog programa je da pomogne učenicima iz državnih škola od 6 do 18 godina starosti da kreativno pišu. Tokom dana nastava se održava na dnevnim ekskurzijama i volonteri pomažu sa projektima pisanja. Nakon školske nastave polaznici dolaze ovde da bi ovladala veštinom kreativnog pisanja. Mnoga deca su iz imigrantskih porodica.

„Velikom broju roditelja engleski nije maternji jezik pa im je teže da pomognu deci sa zadacima. Zato im mi besplatno pružamo pomoć koju roditelji ne bi inače bili u stanju da ponude.“

Ovaj program je toliko uspešan da se sada odvija u osam gradova u Sjedinjenim Državama, pružajući usluge za 30 hiljada učenika. Svaki ogranak programa „826“ ima jedinstvenu temu za pospešenje kreativnosti. Izvršni direktor nacionalnog udruženja „826“ Džerald Ričards kaže da se zbog smanjenja budžeta, polako gase zumetnički programi u državnim školama a sa njima i sposobnost učenika da koriste maštu:

„Daleko je veći fokus na nauci, tehnologiji, mašinstvu i matematici. Veliki fokus je na testiranju i polaganju takvih testova umesto da razmišljamo kako da navedemo decu da misle, da rezonuju.“

Ričards dodaje da je biti kreativan i inovativan važno čak i u nauci. Sposobnost da dobro pišu pomoći će učenicima da se upišu na koledž i potom nastave studije.

Za poslove i poslodavce važna je sposobnost dobre komunikacije, što otvara mnoga vrata.“

Li Leman dodaje da program „826“ takodje pospešuje samopouzdanje objavljivanjem i prodajom radova učenika na mestima poput radnje za piratske potrepštine i na Internetu. Sofija Markez je ponosna što je njena priča sada objavljena u ovoj knjizi.

„To je potvrda da je njihov glas važan, da su njihove priče važne i da su njihova iskustva vredna i relevantna za druge ljude.“

„Imam priliku da koristim maštu – zato volim da pišem.“

Samo prošle godine, ogranci programa „826“ širom zemlje štampali su ukupno 944 radova učenika.

XS
SM
MD
LG