Linkovi

Naučnici pomažu učenicima u SAD


Nastavnik Fred Tenajki u Džordžijan Forest školi u Merilendu
Nastavnik Fred Tenajki u Džordžijan Forest školi u Merilendu

Prosvetni radnici u Sjedinjenim Državama smatraju da u školski sistem treba uključiti više predmeta iz nauke i tehnologije, jer su američki maturanti na testovima pokazali daleko lošije rezultate od svojih vršnjaka iz drugih zemalja. Novinarka Glasa Amerike posetila je nedavno jednu školu u kojoj penzionisani inženjer svojim zananjem i iskustvom pomaže i nastavnicima i učenicima.

Penzionisani inženjer Dejv Vajs pozdravlja desetogodišnjake u osnovnoj školi Džordžian Forest u Silver Springu u državi Merilend. Jednom nedeljno Vajs sa pomoćnim nastavnikom Fredom Tenajkijem radi na nekom naučnom projektu. Pre početka nastave oni se dogovaraju o načinu predavanja. Današnji eksperiment se zasniva na principu kretanja papirnih auta povlačenjem konca. Učenici Džedi Lokvud se naročito dopadaju njegovi grafički prikazi eksperimenta na tabli.

Gospodin Vajs odšeta do table i nacrta šta bi trebalo da uradimo“.

Vajs već godinama volontira u seniorskom udruženju naučnika i inženjera, programu koji sponzoriše Američko udruženje za unapređenje nauke i tehnologije. Naučnici i inženjeri obučavaju nastavnike u osnovnim školama, pomažu im da prošire i poboljšaju svoje zananje i veštine iz nauke i tehnologije kako bi to kasnije, na pristupačniji i razumljiviji način preneli svojim učenicima. Vajs kaže da on i drugi volonteri prenose svoje iskustvo i stručno znanje onim nastavnicima, koji nisu baš verzirani u toj oblasti.

„U većini osnovnih škola, razredni nastavnik pored društvenih predmeta i matematike predaje i predmete iz nauke i tehnologije. Međutim, ako nastavniku prirodne nauke nisu jača strana ti će ti predmeti biti nedovoljno zastupljeni u njihovom nastavnom programu“.

Nastavnik Tenajki, koji je tek pre par meseci počeo da predaje nauku i tehnologiju se slaže sa tim.

Vrlo često, samo prepričam ono što sam prethodno priočitao u udžbeniku. Dejv mi pomaže da dopunim informacije i prilagodim ih uzrastu đaka kako bi to iskustvo mogli da primene kasnije u životu.“

Vajsu je drago da može da prenese svoje znanje.

„Fred je veliki entuzijasta i uživa dok radi sa decom. Vidim da zaista voli ono što radi, a i meni je veliko zadovoljstvo da mogu da pomognem i nastavnicima i učenicima.”

Ovog penzionisanog inženjera brine što američki đaci, u poznavanju prirodnih nauka zaostaju za svojim vršnjacima iz Kine, Japana, Češke i Finske. Međutim on veruje da će se taj trend promeniti.

„Pokušavam da osnovcima postavim solidne temelje u nadi da će se kasnije zainteresovati za ono šta se oko njih dešava.“

Tenajki veruje da volonteri poput Vejsa pomažu đacima u tome.

„Ako uspete učenika da zainteresujete za nauku onad će i testovi iz tih oblasti na kraju godine dati mnogo bolje rezultate.

Dejv Vajs se nada će deca koju je u na vreme uspeo da zainteresuje za nauku poći njegovim stopama.

XS
SM
MD
LG