Linkovi

Centar za aktivne starije građane


Centar za aktivne starije građane
Centar za aktivne starije građane

U jednom malom mestu u Virdžiniji, stariji gradjani su razvili program koji im omogućava da ostanu aktivni i angažovani bez velikog uticaja na budžet lokalne vlade. Prenosimo detalje o tom jedinstvenom javno-privatnom partnerstvu.

Četiri vrste časova plesa ponudjeni su starijim sugradjanima u naseljima Burk i Zapadni Springfild u okrugu Ferfaks u Virdžiniji. Jednonedeljni program je popularan medju starijim stanovnicima, sa više od 60 učesnika na svakom času.

„Obožavam to, volim da dolazim. Dobro je da mogu da vežbam i to me čini srećnom. To je dobro za moj mozak zato što moram da zapamtim sve korake.“

To je samo jedna od aktivnosti koja nije bila dostupna u njenom kraju do pre dve godine kada je Korason Foli zamolila zvaničnike okruga da pokrenu lokalni centar za starije sugradjane.

„Na početku oni su rekli da ne mogu to da urade zato što nema novca i nema osoblja. Zato sam ih upitala - šta će vam novac, a oni su rekli za izgradnju zgrade centra. Rekla sam im da ne moraju da grade već da treba da zamole crkve i druge grupe koje poseduju prostorije da ih ustupe.“

Tako je stvoren Burk Zapadni Springfild „Centar bez zidova za starije“.

„To je centar za starije gradjane sa programima ali bez zgrade i zato on nema zidove.“

Koristeći prostore koje su ustupile crkve, škole, biblioteke i firme, virtuelni centar nudi više programa i aktivnosti kao što su joga, Tai Či, klub čitalaca i časovi kompjutera. Suma od 5 dolara koju učesnici plaćaju za svaki čas tokom osam nedelja namenjena je instruktorima. Anet Devito kaže da se uvek trudi da nauči nove stvari.

„Jedna od glavnih stvari bila jda se upoznamo sa Fejsbukom. To je danas bilo najvažnije.“

Širli Dibartolo kaže da ona i njen suprug uživaju u plesanju i da se trude da ne propuste ni jedan čas.

„Mislim da je socijalizacija veoma dobra. Stekli smo mnogo novih prijatelja i postali smo aktivniji. To vas čini zauzetim jer morate da idete na časove.“

Džon Kuk, koji je član nadzornog odbora okruga kaže da je „Centar bez zidova“ odličan primer šta može da napravi javno-privatno partnerstvo što okružna vlast, sama po sebi, ne može da uradi.

„Zaposleni u okrugu su aktivno uključeni, ali je to takodje program koji vode gradjani volonteri i to je odlična kombinacija za uspeh.“

Dobra volja starijih sugradjana i kreativno partnerstvo primećeni su. Grupa Burk Zapadni Springfild „Centar bez zidova za starije gradjane“, primila je 2010. godine nagradu za angažovanost od američke Agencije za zaštitu okoline, a ove godine i nagradu Nacionalnog udruženja američkih okruga.

„Kada pomažete da starijima bude bolje, pomažete i porodicama i tada celoj zajednici postaje bolje u tom smislu.“

Foli takodje kaže da starije osobe koje ostanu fizički aktivne mogu da pomognu da se cela zemlja izbori sa krizom zdravstvene zaštite, dok one same uživaju u svojim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG