Linkovi

Pripreme za prazničnu sezonu


Prodavnice se tokom praznika utrkuju da privuku što više kupaca
Prodavnice se tokom praznika utrkuju da privuku što više kupaca

U ovo, tradicionalno najprometnije doba godine, neki trgovci su zabrinuti da bi posrnula amerčka ekonomija mogla da naneše štetu njihovom poslovanju. Od prodaja u novembru i decembru često zavisi da li će neki prodajni lanac da propadne ili opstane pa stoga pojedine prodavnice ulažu izuzetne napore da privuku kupce, dok se najveća svetska ekonomija sporo i grčevito oporavlja od najgore recesije u poslednjih nekoliko decenija.

Vlasnici prodavnica željno iščekuju kupce koji, obično u poslednja dva meseca u godini, nagrnu da kupuju igračke, odeću, elektroniku i ostale božićne poklone koji se daju 25. decembra. Vrhunac sezonske kupovine u Sjedinjenim Državama tradicionalno počinje odmah posle četvrtog četvrtka u novembru, verskog i patriotskog praznika Dana zahvalnosti. Stiv Krenzer je predsednik kompanije „PriceGrabber.com“ u Los Anđelesu.

„Crni petak je zacrtan u kalendar, a pada odmah posle Dana zahvalnosti. Taj dan predstavlja vrhunac praznične kupovine i dan kada mnoge prodavnice posle gubitaka ostvaruju profit.“

Zbog sve veće konkurencije neke prodavnice se otvaraju već u ponoć ili pred zoru. Druge pak nude velike popuste, besplatnu isporuku ili plaćanje poreza na promet.

„Ovogodišnja praznična sezona je u znaku oprezanog optimizma. Očekujemo da prodaje poraste za 2,8 odsto, što je iznad desetogodišnjeg proseka, ali neće biti tako visoka kao što je to bio slučaj pre godinu dana.“

I dok prodavci očekuju rast prodaje, pokazatelji budućih prodaja prognoziraju mešovite rezultate. Broj kontejnera koji stižu u ključne američke luke je u padu, što ukazuje na to da uvoz usporava. S druge strane ekonomisti koji prate prodaju dizel goriva kažu da je transport kamionima u malom porastu. U svakom slučaju, potpredsednik najvećeg trgovinskog centra u Sjedinjenim Državama, Mol of Amerika, Den Džasper očekuje navalu kupaca. On je govorio za Glas Amerike preko Skajpa.

„Imali smo veoma dobru godinu i očekujemo da će se tako nastaviti. Nisam siguran kojim će se tempom odvijati, ali bi praznična sezona trebalo da bude dobra. "

Mol of Amerika u Blumingtonu, u Minesoti ima oko 12 hiljada zaposlenih i opslužuje desetine milona kupaca godišnje. Ekonomisti sa velikom pažnjom prate kretanja u maloprodaji jer 70 odsto američke privrede zavisi od prodaje robe široke potrošnje, a ta prodaja je najveća u vreme zimskih praznika.

XS
SM
MD
LG