Linkovi

Lokalna valuta za oporavak


Berkšer u Masačusetsu
Berkšer u Masačusetsu

U jeku ekonomske krize jedna mala zajednica u saveznoj državi Masačusets odlučila je preduzme konkretne korake kako bi obezbedila rast lokalne privrede i sprečila negativne efekte globalizacije. Žitelji okruga Berkšer za kupovinu lokalnih proizvoda po nižim cenama koriste lokalnu valutu koju su nazvali Berkšer

U ovoj prodavnici bicikala i zimske opreme, sve od kaciga do bicikala vrednih 1000 dolara, može se platiti lokalnom valutom Berkšerom. Jedan od kupaca, Piter Livi kaže da je prednost plaćanja Berkšerom popust na kupljenu robu.

„Kada planiram veću kupovinu razmatram plaćanje Berkšerom. Međutim tu valutu ne koristim za svakodnevne kupovine jer se radi o dve različite valute, promeni novca, sitrnini itd. Međutim, kada kupujem skupe stvari, ako platim lokalnom valutom, mogu zaista puno da uštedim.“

Livi kaže da ova prodavnica bicikala iz godine u godinu, zahvaljujući podršci lokalne zajednice, raste. Vlasnik Stefan Rut ističe da se plaćanje Berkšerom ne razlikuje od plaćanja u dolarima, ali da ga je, prihvatanje te valute, približilo lokalnoj zajednici.

„Kada kupac plaća u Berkšerima, to je neko ko poznaje i želi da podrži našu zajednicu.”

Od 2006. do danas u opticaju je 3 miliona Berkšera. Za tu lokalnu valutu može se kupovati u četiri stotine prodavnica. U pet banaka, Berkšer se može zameniti za dolare isto kao i strana valuta. Popust prilikom plaćanje Berkšerom motiviše mnoge kupce, kaže bankarski službenik Kris Lavet.

„Ako stranka donose da promeni 95 dolara mi joj isplatimo 100 u Berkšerima. To je kao neka vrsta gotovinske kompenzacije, to je dobar popust koji imamo za kupovinu ovde u gradu."

Nik Kačer je sa Novog ekonomskog instituta koji podržava korišćenje Berkšera.

„Berkšer kao platežno sredstvo ima za cilja da podstakne lokalno stanovništvo da kupuje, kad god je moguće, u lokalnim prodavnicama, a ne u velikim prodajnim lancima ili putem interneta. Na taj način se jača i čini otpornijom lokalna ekonomija i stvara se osećaj zajedništva.“

Berkšer projekat je još uvek u razvoju, ali Nik Kačer smatra da bi se podsticanjem ljudi da posluju blizu kuće male zajednica mogle da se zaštite od uticaja globalne finansijske krize.

XS
SM
MD
LG