Linkovi

Nova praksa za studentske kredite


Tajdvoter koledž u Virdžiniji
Tajdvoter koledž u Virdžiniji

Prošlog meseca administracija predsednika Obame je ponudila finansijsku pomoć za milion studenata i nedavnih diplomaca koji ne mogu lako da plaćaju otplate svojih studentskih zajmova, dok troškovi studija rapidno rastu. Administratori jednog koledža u Virdžiniji pratili su krizu vezanu za studentske zajmove i odlučili da pokrenu sopstveni program kako bi osujetili tu krizu.

Mornarički veteran Rizon Čendler želeo je da diplomira na koledžu nakon što je napustio vojsku, ali mu je za to bio potreban novac. Stoga je, baš kao i polovina od 46 hiljada studenata Tajdvoter koledža u Virdžiniji, podneo molbu za finansijsku pomoć, uzevši zajmove i stipendije kako bi finansirao svoje obrazovanje.

„Imam 26 godina što znači malo više iskustva od nekoga ko ima 18 godina i upravo je završio srednju školu.“

Studenti koledža Tajdvoter da bi dobili čekove zajma moraju da ispune formular sa tekućom zaradom i izdacima i predvide kakav će njihov budžet biti posle sticanja diplome, na osnovu onoga što bi njihovo prvo radno mesto moglo da plaća. Na taj način, navode administratori koledža, student će bolje shvatiti koliko će novca preostati za otplatu duga.

„Moja početna plata za urbano i regionalno planiranje biće oko 36 do 40 hiljada dolara godišnje. Kad pogledam koliko sam se zadužio i kolika će mi biti plata otplata duga bi mogla da bude oko 136 dolara mesečno.”

To je razumna suma, kaže predsednica Tajdvoter koledža Debora Di Kroče.

„Ako uzmete hipoteku za kuću, prva rata kredita dospeva već prvog meseca. Isto se odnosi i na otplatu za kola, ali ne i na ovaj zajam. Suviše je dug period od studentskog zajma do prve otplate te pokušavamo da premostimo taj jaz, kako bi studenti razumeli da ovo nije poklon. Taj novac ćete dugovati bez obzira da li ostvarite svoje ciljeve ili ne.“

Di Kroče kaže da je Tajdvoter koledž vezao studentske budžetske planove za pakete finansijske pomoći kako bi pomogao da se spreči kriza koja, kako navode administratori, postaje sve ozbiljnija. I, kako je ekonomija sve slabija, broj studenata na Tajdvoteru raste i sve veći broj studenata traži jeftino obrazovanje na koledžima lokalnih zajednica. Takodje je u porastu broj studenata koji koriste zajam da bi finansirali koledž.

„Prošle godine studenti koji su uzeli zajmove završavali su koledž sa prosečno 24 hiljade dolara duga. Studentski zajam je sada, po prvi put u istoriji, premašio zaduženje na kreditnim karticama.“

Krajem prošlog meseca, predsednik Obama je najavio plan za pružanje olakšica američkim studentima i diplomcima. Počevši od naredne godine, takozvani plan 'plati koliko zaradjuješ' ograničava rate zajma na deset odsto zarade, dok će ukoliko dug ne bude otplaćen za 20 godijna preostali deo biti oprošten.

„To je jedan od načina da se suočimo sa ovim problemom. I možda je to za sada jedini način.“

Rizonu Čandleru je drago što se finansijski unapred pripremio i pozajmio manju sumu. Pored toga, kaže on, moraće da misli i o otplati zajma za post-diplomske studije.

XS
SM
MD
LG