Linkovi

Novi trendovi u energetskom sektoru


Solarni paneli
Solarni paneli

Kako raste broj stanovnika na zemlji tako raste i potražnja za energijom, izazivajući žestoko nadmetanje za sve manje siromašnije izvore. Mnogi eksperti veruju da će proizvodnja nafte uskoro dostići maksimum, ali da alternativni izvori još nisu u mogućnosti da nadoknade prazninu. Na jednom skupu održanom početkom novembra u Hjustonu, energetski stručnjaci razmatrali su trendove koji bi mogli da u narednim decenijama radikalno preobraze energetski sektor.

Proteklih nekoliko godina svetska energetska scena počela je da se menja kada je Brazil kraj svojih obala pronašao ogromne rezerve nafte. Istovremeno, Sjedinjene Države su horizontalnim bušenjem počele da eksploatišu gas , a donekle i naftu iz naftnih škriljaca. Kanada je u zapadnoj provinciji Alberti povećala proizvodnju nafte iz naftnog peska. Kanadski ministar prirodnih resursa, Džo Oliver, kaže da je nova tehnologija pokrenula energetski eldorado u Severnoj Americi

Od škriljaca do kanadskog naftnog peska Severna Amerika je sada najbrže rastući region za proizvodnju nafte van OPEKa, u kome se u narednih 5 godina predviđa rast veći od 10 odsto“, kaže Oliver.

Ministar Oliver kaže da će rast severnoameričke proizvodnje iz podmorskih i kopnenih bušotina smanjiti uticaj zemalja članica OPEKa.

Čini mi se da njihov uticaj neće biti isti, kakav su zemlje OPEKa imale u oblasti nafte i drugih prirodnih izvora“, kaže Oliver.

Te dramatične promene tema su nove knjige „Potražnja, bezbednost energije i preobražaj modernog sveta“, autora Danijela Jergina.

Menja se mapa snabdevanja naftom, menjaju se očekivanja, što znači da će se promeniti tržište i da će to uticati na geopolitiku“, kaže Jergin.

Jergin, koji predvodi energetsku konsultantsku firmu IHS-CERA, primećuje da su sve tehnološke inovacije koncentrisane u tradicionalnom sektoru nafte i gasa, ali dodaje da će se razvoj obnovljivih izvora – vetra, sunca i biogoriva – nastaviti i kroz nekoliko decenija postati značajniji.

Moramo da se brinemo za ono što se događa trenutno i ono što će biti u narednih par decenija, ali i u daljoj budućnosti, što znači da treba raditi na svim frontovima odjednom“, kaže Jergin.

Jedna od zemalja koje to sprovode je Turska, koja razvija elektrane na vetar sa ciljem da njima kroz 20 godina pokrije 30 odsto potreba za strujom. Ali Turska takođe nastoji da iskoristi svoj položaj između Evrope i Azije i postane regionalna energetska sila. Alparslan Bajraktar je komesar turske energetske agencije EMRA.

„U središtu smo ponude i potražnje. Evropska strana, pa i mi, imamo ogromnu potražnju, dok je Turska okružena zemljama snabdevačima“, kaže Bajraktar.

Takva vrsta planiranja doprinosi transformaciji sveta, smatra generalni sekretar londonskog Svetskog energetskog saveta, Kristofer Fraj.

Upostavili smo koridore za naftu i gas, pa zašto ne bismo iskoristili neke od njih za energiju dobijenu od vetra – prvo do Turske, a zatim do Evrope i dalje“, kaže Fraj.

Fraj kaže da je energetski sektor suočen sa mnogim ekološkim i geopolitičkim preprekama, ali da je ovo uzbudljivo doba.

S jedne strane ogromna neizvesnost, a sa druge mnoge inovacije. Kako je neko rekao: na pragu smo ogromne, tekuće revolucije“, kaže Fraj.

Svetska ekonomija, proizvodnja i distribucija hrane pa i ekološka slika planete zavisiće od toga kako će se ta revolucija završiti.

XS
SM
MD
LG