Linkovi

Sastanak o referendumu uoči G20


Samit G20 počinje sutra u francuskom gradu Kanu
Samit G20 počinje sutra u francuskom gradu Kanu

Evropski lideri održali su strateške rezgovore pred susret sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom povodom njegove neočekivane najave da će Grčka organizovati referendum o evropskom planu za rešavanje dužničke krize.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su Papandreua na sastanak u Kanu, dan uoči početka samita lidera Grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta. Grčka nije članica G20, ali je neočekivani plan za održavanje referenduma postao centralna tema susreta.

Odluka grčkog premijera juče je izazvala nagli pad akcija na svjetskim tržištima, zbog bojazni investitora da bi evropski plan mogao da doživi neuspjeh, a Grčka da bankrotira. Prema prošlonedjeljnom sporazumu, banke bi trebalo da oproste 140 milijardi dolara grčkog duga kako bi pomogle da se stabilizuje finansijska situacija u zemlji. Grci međutim oštro protestuju protiv mjera štednje koje Atina mora da sprovede. Francuski predsjednik ocijenio je da je dogovor evropskih lidera jedini način da se riješi dužnički problem Grčke.

Ministri u grčkoj vladi su podržali Papandreuov plan, ali još nije poznato da li će mu u petak biti izglasano povjerenje u parlamentu. Pojedini članovi vladajuće stranke zatražili su ostavku grčkog premijera, odnosno zaprijetili da će glasati protiv vlade, kako bi spriječili održavanje referenduma. Drugi pak pozivaju na formiranje vlade nacionalnog jedinstva, koja bi sprovela plan za smanjenje duga uoči novih izbora.

Premijer je saopštio kabinetu da će Grci odgovarati na pitanje da li žele da nastave da koriste euro, umjesto povratka na drahmu. Takođe je naglasio da će bilo koji sporazum biti primjenjen samo uz odobrenje grčkog naroda, te da se nada da će metež, koji je prouzrokovala njegova neočekivana najava, biti samo privremen.

XS
SM
MD
LG