Linkovi

Palestinska akcija i izbori u SAD


Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, Rik Peri, oštro kritikue Obamin stav prema Izraelu
Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, Rik Peri, oštro kritikue Obamin stav prema Izraelu

Dve etničke zajednice u Sjedinjenim Državama, Jevreji i muslimani, pažljivo prate nastojanja palestinskog vođstva za priznavanje palestinske državnosti u Ujedinjenim Nacijama. U fokusu je stav predsednika Baraka Obame o tom pitanju. Novinar Glasa Amerike, Džim Maloun, osvrće se na posledice koje bi izraelsko-palestinski odnosi mogli da imaju po Obamine izglede da bude reizabran na predsedničkim izborima iduće godine.

Nepoverenje u stav Obamine administracije prema Izraelu je bio jedan od razloga što je na nedavnim specijalnim izborima za Kongres u državi Njujork, pobedio republikanski kandidat Bor Tarner.

„Birači su zatražili da uputimo poruku Vašingtonu. Nadam se da će je čuti jasno i glasno.

Tarner je rekao da je pobedio zbog dva razloga - opšteg nezadovoljstva stanjem privrede kao i politikom predsednika Obame. Međutim, Tarneru je ovom prilikom pomogao i bivši gradonačelnik Njujorka, Edvard Koč.

„Gospodine predsedniče, poslušajte nas.“

Koč je apelovao na birače, posebno na ortodoksne Jevreje koji čine značajan segment biračkog tela u okrugu u kojem su održani izbori, da glasaju za Tarnera u znak protesta zbog, kako smatra, slabljenja Obamine podrške Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik Barak Obama na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik Barak Obama na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

To je tema koja je prisutna i u sadašnjoj bitci za predsedničku nominaciju u redovima Republikanske stranke, u kojima evangelistički hrišćanski birači snažno podržavaju Izrael. Nekoliko republikanskih pretendenata, ukljujući sadašnjeg favorita, guvernera Teksasa Rika Perija, tvrde da je Obama bio previše oštar prema Izraelu od kojeg je tražio da učini dodatne koncesije Palestincima.

„Mi primećujemo spremnost američke administracije da izoluje bliskog saveznika i to na jedan naivan i uvredljiv način.“

Jevrejski birači su podržali Obamu na predsedničkim izborima 2008. dok Bela kuća sada nastoji da pridobije veću podršku američko-jevrejskih organizacija.

„Mislim da je predsednikova apsolutna predanost bezbednosti Izraela očigledna i nepromenjijva“, kazao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Zvaničnici Bele kuće navode da će SAD uložiti veto ukoliko palestinski zahtev za priznanje stigne do Saveta bezebednosti UN-a. U međuvremenu, jevrejski i muslimanski birači i dalje pomno prate kako će SAD reagovati na palestinski diplomatski potez.

„Ne postoji više jedinstvo američkih Jevreja o glavnim pitanjima, kao što ga nema ni među Amerikancima arapskog porekla. Međutim, činjenica je da se razvila kompaktnija američko-arapska zajednica nego što je bio slučaj pre 30 godina, kada je bila rascepkana.“

Politički ulog predsednika Obame, koji nastoji da očuva popularnost u obe zajednica, veoma je visok jer će trka za Belu kuću iduće godine najverovatnije biti veoma tesna.

XS
SM
MD
LG