Linkovi

Naftne kompanije nastavljaju rad u Libiji


Predstavnici Prelaznog nacionalnog saveta u Parizu su razgovarali sa medjunarodnim zvaničnicima koji pokušavaju da nadju rešenja za ekonomski oporavak Libije.
Predstavnici Prelaznog nacionalnog saveta u Parizu su razgovarali sa medjunarodnim zvaničnicima koji pokušavaju da nadju rešenja za ekonomski oporavak Libije.

Privremene vlasti Libije saopštile su da će medjunarodne energetske kompanije uskoro obnoviti operacije u njihovoj zemlji što bi bilo od ključne važnosti u nastojanjima da se obnovi libijska ekonomija posle više meseci ratnih razaranja i medjunarodnih sankcija.

Član libijskog Prelaznog nacionalnog saveta, Aref Ali Najed, izjavio je to u Parizu posle susreta predstavnika saveta i medjunarodnih zvaničnika koji pokušavaju da nadju rešenja za ekonomski oporavak Libije.

Svetski lideri su juče u Parizu obećali da će Libiji dodeliti 15 milijardi dolara u finansijskoj i humanitarnoj pomoći. U medjuvremenu Turska je danas saopštila da će ponovo otvoriti svoju ambasadu u Tripoliju. Rusija i Rumjunija su se juče pridružile zemljama koje su priznale Prelazni nacionalni savet kao novu vlast Libije.

Članovi libijskog Prelaznog nacionalnog saveta zajedno sa stranim zvaničnicima traže najbolja rešenja za obnavljanje zemlje posle višemesečnog oružanog sukoba sa pristalicama Moamera Gadafija.

U medjuvremenu, vojni portparol Prelaznog saveta, pukovnik Ahmed Bani, rekao je da Gadafi živi u zabludi. Bilo je to reagovanje na jučerašnji Gadafijev poziv svojim pristalicama da nastave da se bore. Bani je rekao da Gadafi nema nikakvu vezu sa libijskim narodom, optužujući ga da pokušava da pobegne iz zemlje.

Bani je takođe rekao da snage Prelaznog nacionalnog saveta nastoje da izbegnu krvoproliće u preuzimanju Gadafijevog rodnog grada Sirta. Međutim, on je dodao da su „snage spremne i sposobne da krenu u presudnu bitku,“ ukoliko se Gadafi ne preda u roku nedelju dana.

Izjava protparola Prelaznog saveta usledila je posle dve Gadafijeve poruke, objavljene u jučerašnjim vestima na arapskim TV kanalima. U tim porukama Gadafi je ustvrdio da njegove pristalice neće nikada položiti oružje i da će zemlju zaviti u plamen gerilskog rata. On je takođe optužio NATO da nastoji da okupira Libiju, obećavši da će sprečiti izvoz libijske nafte.

Snage Privremenog nacionalnog saveta, koje su oduzele vlast Gadafiju, produžili su njegovim pristalicama rok za predaju za još nedelju dana. Savet je prvobitno odredio subotu kao konačan rok, ali je kasnije saopštio da pregovori sa tamošnjim plemenskim vođama napreduju. Produženi rok se odnosi i na druga uporišta lojalna Gadafiju.

XS
SM
MD
LG