Linkovi

Knjižara "Strend" odoleva promenama


Osnivač knjižare "Strend", Bendžamin Bas
Osnivač knjižare "Strend", Bendžamin Bas

Knjige i knjižare proteklih godina u Sjedinjenim Državama, bore se sa velikim teškoćama. Ne tako davno, veliki knjižarski lanci su oterali sa tržišta mnoge male, nezavisne knjižare. Sada te superprodavnice trpe udarce interneta i prodavaca elektronskih knjiga. „Borders“ – drugi po veličini lanac knjižara u zemlji – nedavno je proglasio bankrotstvo, a „Amazon“ kaže da sada prodaje više elektronskih izdanja nego štampanih. Medjutim, u gradu Njujorku, postoji porodična, nezavisna knjižara, koja i dalje dobro posluje.

Knjižara „Strend“, u njujorškom Ist Vilidžu, okružena je velikim zgradama Njujorškog univerziteta. Stara je više od 84 godine i jedna je od najstarijih kulturnih institucija u Njujorku. Knjižara je poznata po nizu stolova na ulici, prepunih knjiga koje se prodaju za dolar. Menadžerka „Strenda“ je Nensi Bas Vajden, unuka osnivača, Bendžamina Basa. Nensi i njen otac, Fred Bas, kažu da je za uspeh knjižare barem delimično zaslužna njena lokacija u Njujorku.

„Imamo veliku sreću što smo u Njujorku. To je kulturni centar sveta. Imamo dobar pristup polovnim knjigama u ovdašnjim velikim bibliotekama. Stalno nam dolaze pisci. Imamo pogodnosti kakve ne može da ima knjižara iz velikog lanca u De Moinu u Ajovi.“

Nensi je udata za američkog senatora Rona Vajdena. Počela je da radi u knjižari kao studentkinja. Njen otac Fred, koji sada ima 86 godina, radio je ovde od svoje 13. godine. Mada je lanac knjižara „Borders“ proglasio bankrotstvo i najavio da će da zatvori preostale prodavnice, Fred Bas kaže da postoji razlog što „Strend“ još radi.

„Nabavljamo knjige. Nabavljamo ih po pravoj ceni. Dobijamo nova izdanja. Imamo ogroman promet. Kupujemo privatne kolekcije. Dobijamo materijal koji druge knjižare ne drže. Imamo ovde i zgradu sa pet spratova punih knjiga. 975 kvadratnih metara, prepunih knjiga. I knjige nam neprekidno pristižu.“

U knjižari "Strend" nalaze se brojna retka izdanja
U knjižari "Strend" nalaze se brojna retka izdanja

Nil Vinkur je mušterija u knjižari „Strend“.

„Ovde je svakodnevni red... obično se čeka po ceo dan, ljudi žele da nam prodaju knjige, a vi ih pregledate i date im svoju ponudu.“

Pored polovnih knjiga, „Strend“ ima i odeljenje sa retkim izdanjima na kojem mu zavide i velike biblioteke.

„Ako tražite primerak ‘Haklberi Fina’, verovatno imamo 15 - 20 različitih izdanja, uključujući primerke koje je potpisao Mark Tven", kaže Nensi.

Većina naših mušterija su ozbiljni kolekcionari. Prodajemo veliki broj knjiga za kolekcije i njihova cena se kreće od 15 dolara do 45 hiljada dolara – za recimo izdanje ‘Uliksa’, sa Matisovim ilustracijama, koje su potpisali i Matis i Džems Džojs“, navodi njen otac Fred.

„Strend“ pomaže i ljudima koji žele da formiraju sopstvenu zbirku knjiga, a stručni savetnik u knjižari je Miguel Soto.

„Kažete nam koje teme volite, kog pisca. Da li želite umetničke knjige, biografije, putopise? Mi potom pregledamo inventar i pronadjemo ono što ste hteli.“

Neki prodavci knjiga su doživeli pad prodaje, zbog povećanja broja elektronskih izdanja. Prema podacima knjižarske industrije, prodaja elektronskih izdanja se udesetostručila od 2008.

„Mi se uopšte nismo priklonili elektronskim knjigama. Imamo mnogo mušterija koje u stvari ne vole elektronska izdanja“, ističe Nensi Bas.

„Naše mušterije su intelektualci. Nisu to samo stari profesori. Mladi dolaze i traže Hajdegera i Vitgenštajna. Čitaju Aristotela i dobru književnost i takve stvari“, objašnjava Fred.

Uprkos surovom tržištu za prodavce knjiga, prodaja knjiga je u porastu. U izveštaju knjižarske industrije se ukazuje da je 2010. u Sjedinjenim Državama prodato knjiga u vrednosti od gotovo 28 milijardi dolara, što je za dve godine povećanje od 5,6 odsto.

XS
SM
MD
LG