Linkovi

Bajden započeo razgovore u Pekingu


Američki podpredsednik Džo Bajden se rukuje sa predsednikom skupštine Kine, Peking, 18. avgust, 2011.
Američki podpredsednik Džo Bajden se rukuje sa predsednikom skupštine Kine, Peking, 18. avgust, 2011.

Potpredsednici Sjedinjenih Država i Kine, Džo Bajden i Ši Djinping, započeli su razgovore u Pekingu ističući da bi unapređenje odnosa dve zemlje koristilo čitavom svetu.

Potpredsednici Džo Bajden i Ši Đinping sastali su se iza zatvorenih vrata posle svečanog prijema u Velikoj narodnoj Sali u Pekingu.

Potpredsednik Ši je posle toga izjavio:

„U sadašnjim, novim okolnostima Kina i Sjedinjene Države imaju šire zajedničke interese. Trebalo bi takođe da preuzmu važne zajedničke dužnosti. Narodi Kine, kao i Sjedinjenih Država, a i ostali svet, očekuju da naše dve nacije ostvare blisku saradnju.“

Potpredsednik Bajden je u svojoj izjavi rekao da globalna ekonomska stabilnost zavisi od saradnje Kine i SAD.

„Smatram da u ukupnoj istoriji, vaša zemlje nije ostvarila veći napredak nego što je to učinila u periodu između 1979. i 2011. što zaista zadivljuje.“

Kinesko-američki razgovori će, kako se očekuje, biti usredsređeni na ekonomska pitanja. Potpredsednik Bajden će nastojati da uveri svoje sagovornike da je američka privreda zdrava i da su kineske investicije bezbedne.

Američki zvaničnici navode da je jedan od ciljeva Bajdenove posete upoznavanje naredne generacije kineskih lidera, uključujući potpredsednika Šija, za kojeg se pretpostavlja da će naslediti položaj predsednika Hu Đintaoa. Bajden i Ši treba sutra da posete jugozapadnu pokrajinu Sečuan. Pored toga, Bajden će se sutra sastati sa predsednikom Hu Djintaom i premijerom Ven Điabaom, a posle toga će se priključiti okruglom stolu kineskih i američkih poslovnih lidera u Pekingu.

XS
SM
MD
LG