Linkovi

Ekološki restoran na točkovima


Mušterije ispred "Zelenog kamiona" koji prodaje organsku hranu
Mušterije ispred "Zelenog kamiona" koji prodaje organsku hranu

Kamioni sa kojih se prodaje hrana u poslednje vreme sve su prisutniji na ulicama većih gradova u Sjedinjenim Državama. Za prodavce koji nude sve od svežeg povrća do brze hrane pa čak i gurmanskih jela, kamioni su jeftini način poslovanja, a troškovi su samo delić onoga što bi ih koštalo kada bi želeli da otvore restoran. Međutim, postavlja se pitanje, koliko su takvi kamioni dobri za prirodnu sredinu? Dopisnica Glasa Amerike iz Los Anđelesa pokušala je da pronađe odgovor prateći rad jednog ekološkog restorana na točkovima.

Na brdima iznad predgrađa Los Anđelesa, Malibua, žurka je počela da se zagreva. Cipele nisu bile obavezni deo odeće za posetioce koji su igrali uz ritmove lokalnih bendova, uživajući u lokalnoj kuhinji. Ceo događaj je organizovao tzv. “Zeleni kamion” – bistro na točkovima, koji funkcioniše po ekološki održivom principu – a i prodaje hranu koja se pravi na isti način.

“Cilj je da organska hrana svima bude dostupna i priuštiva”.

Mičel Kolier je jedan od osnivača “Zelenog kamiona”. Sve što se nalazi u jelovniku napravljeno je od organske hrane proizvedene na lokalnim farmama udaljenim ne više od 160 kilometara od ovog mesta. Npr. popularni vegetarijanski burger napravljen je od organskog povrća, a preliven kremastim domaćim sosom.

“Zašto organska? Zato što je to poštovanje prema onome što nam daje život. Majka Zemlja nam daje život”.

Slogan ove firme glasi “Lečimo planetu, obrok po obrok” – što osim hrane, podrazumeva i kamione. Ovi restorani na točkovima umesto benzina, koriste bio-gorivo i ulje za kuvanje, koje je već iskorišćeno za pravljenje hrane. Na prednjem delu kamiona nalaze se kazani za djubre koje je biorazgradljivo – drugim rečima pokretno djubrivo.

,

Mičel Kolier, jedan od osnivača "Zelenog kamiona"
Mičel Kolier, jedan od osnivača "Zelenog kamiona"

Mešano djubrivo se zatim šalje farmerima, koji proizvode hranu za prodaju sa kamiona. Pribor za jelo, posudje i ambalaža mogu ili da se recikliraju ili su biorazgradljivi. Objekti u kojima se svakodnevno priprema hrana rade na solarnu energiju. Ekološki aspekt “Zelenih kamiona” naišao je na veliko odobravanje mušterija.

“Dopada mi se što se osećam dobro u vezi sa onim što jedem. Lepo je imati svest o tome šta unosite u svoj organizam”.

“Ovim podržavamo nešto što je deo veće inicijative, tako da kada sam sit osećam se dobro”.

Kompanija je počela poslovanje pre više od 5 godina kada se Kolier, bivši maneken i glumac, udružio sa Kamom Miselijem, bivšim bankarom sa Volstrita. Obojica su bili vrlo zainteresovani za ekologiju i želeli su da postanu aktivni u zaštiti prirodne sredine i da učine nešto što će našu planetu učiniti zdravijom za buduće generacije. Tako je nastao “Zeleni kamion”.

“Svi jedu, svi žive na ovoj planeti i to je ono što je osnovno za svakoga – hrana i voda”.

U trećoj godini poslovanja, “Zeleni kamion” počeo je da ostvaruje profit, a firma danas ima pet kamiona: tri u Los Anđelesu, jedan u San Dijegu i jedan u Njujorku. Dejvid Holc, suvlasnik “Zelenog kamiona” u San Dijegu, kaže da raste interesovanje za ovakav, ekološki koncept prodaje hrane, dodajući da se zainteresovani javljaju iz svih krajeva Amerika i sveta.

“Prošle nedelje mi je stigao imejl od nekoga iz Australije u kojem je pisalo ‘voleo bih da imam zeleni kamion u mom gradu. Kako mogu da se uključim u posao’?“.

Holc ističe da se nada da će „Zeleni kamioni“ jednog dana postati rasprostranjeni kao što su to danas restorani brze hrane.

„Tako vidimo budućnost Zelenog kamiona, dakle da budu pokretni i laki za upravljanje i da tako razvijemo franšize. Tako da umesto Mekdonaldsa u vašem gradu bude Zeleni kamion“.

Pored očigledne misije da zajednicama omoguće lak pristup lokalnoj i organskoj hrani, osnivači “Zelenog kamiona” se takođe nadaju da će podstaći ljudi da poštuju Zemlju, ali i jedni druge.

“Svi smo mi jedno i ne postoji ništa što nas razdvaja – nema religije, nema granica. To je sve izmišljeno. Ali zemlja i voda to je ono na čemu živimo i svi smo zajedno”.

A hrana, zaključuje Kolier, to je ono što nas spaja.

XS
SM
MD
LG