Linkovi

Opasni komercijalni testovi za tuberkolozu


Tradicionalno testiranje, uzimanjem brisa iz grla, i dalje je najdelotvorniji način za otkrivanje tuberkoloze
Tradicionalno testiranje, uzimanjem brisa iz grla, i dalje je najdelotvorniji način za otkrivanje tuberkoloze

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je mnoge zemlje sa srednjim i niskim prihodima da zabrane upotrebu komercijalnog testa krvi koji se trenutno koristi za otkrivanje aktivne tuberkuloze. To je prvi put da je SZO izdala otvoreno negativno upozorenje protiv rasprostranjene prakse koja se koristi u suzbijanju tuberkuloze. Odluka je zasnovana na dve nedavno objavljene studije koje su ustanovile da je test nepouzdan i da čak može da doprinese širenju bolesti.

Od tuberkuloze umire milion 700 hiljada ljudi godišnje širom sveta. U Indiji, gde je prema preporukama test bio u širokoj upotrebi, prema zvaničnim podacima, više od dva miliona novih slučajeva se pojavi svake godine. Zapravo, studije koje su navele SZO da reaguje radjene su u Indiji, gde su istraživači naveli da su testovi krvi doprineli povećanju broja inficiranih tuberkulozom u zemlji.

Oni su za takav ishod okrivili nepreciznost testa, ističući da neustanovljeni i netretirani slučajevi zapravo znače da inficirana osoba može da nastavi da inficira druge. Doktor Dejvid Daudi iz škole za javno zdravlje Univerziteta Džons Hopkins bio je na čelu istraživačkog tima jedne od studija.

Ti testovi su aktivno naneli štetu ljudima, time što su uzrokovali ili da uzimaju lekove koji im nisu bili potrebni ili su odložili dijagnozu koju je zapravo trebalo poboljšati“.

Doktor Daudi kaže da je tradicionalno testiranje uzimanjem brisa iz grla i dalje najjeftiniji i najdelotvorniji način da se ustanovi dijagnoza tuberkuloze. Ali pošto taj test zahteva mnogo vremena, kaže on, test krvi se češće koristi jer je jednostavan, usmeren i brzo se izvede. Stručnjaci takodje navode da su testovi krvi višemilionski biznis u zemljama u razvoju. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se više od milion testova izvede svake godine, iako ih zvanično nije odobrilo ni jedno regulatorno telo.

„Tim testovima se meri količina antitela u krvi protiv tuberkuloze, tako da ako je neko ikada bio inficiran tuberkulozom u svom životu, razviće antitela. Medjutim, problem je u tome što antitela nisu ista kod svake osobe, a trenutno ne postoji test koji može da ustanovi različita antitela.“

Nakon što je SZO izdala nova uputstva, vlada Indije uputila je zvanični poziv lekarima i laboratorijama da ne koriste neprecizne dijagnostičke testove. Medjutim biće potrebno odredjeno vreme pre nego što se slika na terenu promeni u velikoj zemlji poput Indije. U svakom slučaju stručnjaci na terenu pozdravili su saopštenje Svetske zdravstvene organizacije kao i odgovor indijske vlade.

XS
SM
MD
LG