Linkovi

Fitnes za decu sve popularniji u SAD


Program vežbanja za decu
Program vežbanja za decu

Dečja gojaznost u Sjedinjenim Državama se više nego utrostručila u poslednjih 30 godina, sudeći prema zvaničnim statističkim podacima, a u današnje vreme skoro svako treće dete ima prekomernu težinu ili je gojazno. Kako su roditelji sve više zabrinuti, fitnes programi za bebe i malu decu su u porastu. Ti programi namenjeni su uspostavljanju trajne ljubavi za održavanjem zdrave telesne težine čineći vežbanje zabavnim.

Bridžit možda nije svesna da trenira ali svakako zna da joj se dopada da ubacuje loptu u obruč. Ona ima skoro tri godine i pohadja ove časove vežbanja jednom nedeljno sa ostalom decom, uključujući i neke koji imaju dve godine.

„Oni su mnogo mladji od mene“.

Majka male Bridžit, Ketrin Bern kaže da želi da njena kćerka rano počne da brine o svojoj telesnoj težini.

„Zato što ja nisam, želim da moja ćerka očuva dobru telesnu težinu tokom celog svog života. Želela bih da to postane deo njenog svakodnevnog života, a ne nešto što će da radi mnogo kasnije“.

Ovi časovi, u gimnastičkoj sali jedne osnovne škole u predgradju Vašingtona, nazivaju se „FanFit“ ili zabavno vežbanje. To je pokretna vežbaonica za decu od jedne do 13 godina. Silija Kibler, suvlasnica „FanFita“ kaže da vežbaonica pruža mogućnost deci da budu fizički aktivna i da se istovremeno zabavljaju u bezbednom okruženju.

Nedostatak fizičke aktivnosti jedan je od glavnih uzroka epidemije dečje gojaznosti u SAD
Nedostatak fizičke aktivnosti jedan je od glavnih uzroka epidemije dečje gojaznosti u SAD

Koristimo odeljenja za rekreaciju, škole, obdaništa i dečje centre kako bi stigli do dece ali i roditelja. Volimo da okupljamo porodice kako bismo ih naučili kako da vežbaju zajedno“.

Stručnjaci navode da je nedostatak fizičke aktivnosti jedan od glavnih uzroka epidemije dečje gojaznosti u Sjedinjenim Državama. Najnovija studija Kajzer porodične fondacije, neprofitne organizacije koja se bavi ključnim zdravstvenim pitanjima, ustanovila je da mladi Amerikanci starosti od osam do 18 godina provode više od sedam i po sati dnevno ispred televizije, video igara, kompjutera i drugih elektronskih uredjaja. Džef Jang ne želi da njegova kćerka Evelin, sada stara 22 meseca, završi na taj način i zato ju je doveo na časove vežbanja.

Mislim da će je taj program održati aktivnom i da će joj pomoći da se drži dalje od ekrana u izvesnoj meri, televizora, kompjutera i ajfona. Imate ekrane na sve strane.“

Kibler kaže da „FanFit“ nudi programe na više lokacija svake godine ali i dalje postoji lista čekanja. Moj džim ili Moja vežbaonica se takodje širi. Taj centar za dečje vežbanje ima 150 lokacija u Sjedinjenim Državama i oko 60 lokacija u 25 drugih zemalja. Mendi Limar je vlasnica dve vežbaonice iz lanca „Moj džim“ u okolini Vašingtona.

„Naša vežbaonica u Potomaku postoji već oko 11 godina i otvorili smo ovu u Betezdi pre oko osam meseci. Postoji potreba u toj oblasti za ovakvom vrstom programa.“

Limar kaže da je program napravljen tako da pomogne deci da nauče i druge stvari.

„Deca usavršavaju svoje socijalne sposobnosti, timski rad i uče kako da slušaju. Postoji mnogo različitih stvari koje deca ovde uče dok istovremeno vežbaju i zabavljaju se.“

Karen Mekdonel, profesorka javnog zdravlja na univerzitetu Džordž Vašington kaže da kombinovanje vežbi za odredjeni uzrast sa zabavnim aktivnostima može da ima velike dobrobiti za decu.

„Sve dok su ta mesta bezbedna i dok se deca zabavljaju uz kvalifikovane trenere, koji mogu da pomažu i deci i roditeljima, to može da da bude od velike koristi za razvoj dece, fizički, kognitivno i socijalno“.

Roditelji ovih malih vežbača kažu da se nadaju da će ti prvi koraci voditi do doživotnog održavanja dobre telesne težine i zdravog životnog stila.

XS
SM
MD
LG