Linkovi

Naučnici stvorili sintetičku ćeliju


Ćelije bakterija sa veštačkim hromozomom
Ćelije bakterija sa veštačkim hromozomom

Američki naučnici kažu da su se za korak približili stvaranju veštačkog živog bića pošto su uspešno odgajili ćeliju sa veštačkim hromozomom.

Vođa tima, Džon Kreg Venter, saopštio je juče da su naučnici uz pomoć, kako se izrazio, "četiri bočice hemikalija", stvorili veštački hromozom i ubacili ga u ćeliju bakterije koja je počela uspešno da se razmnožava.

U studiji objavljenoj u časopisu Nauka Venterov tim tvrdi da bi to otkriće moglo da bude korisno za proizvodnju čistih goriva i vakcina. Takođe je navedeno da su naučnici razmotrili etičke implikacije svoje studije.

Ekološka grupa Prijatelji zemlje izrazila je tim povodom zabrinutost, rekavši da će možda biti teško sprečiti eksperimentalne organizme da prodru u prirodni ekosistem i, kako je rečeno, "uguše sva prirodna živa bića."

Ćelije jednostavnih živih bića, kao što su bakterije, imaju takozvani kružni hromozom, znatno kraći od ljudskog. U praktičnom smislu hromozom je hemijski program koji upravlja svim funkcijama ćelije, a sastoji se iz niza kombinacija parova molekula DNK označenih slovima A, C, G i T. U ovom eksperimentu, naučnici su stvorili blokove DNK i ubacili ih u ćeliju kvasca koja ih je povezala u kompletan hromozom. Tako sastavljeni hromozom ubačen je u ćeliju bakterije koja ga je prihvatila i nastavila da živi i da se razmnožava. Ovo je prvi put da je takav eksperiment uspešno izveden.

XS
SM
MD
LG