Linkovi

Internet i masakr u Norveškoj


Zid u Oslu ukrašen cvećem u znak sećanja na žrtve masakra
Zid u Oslu ukrašen cvećem u znak sećanja na žrtve masakra

Anders Bering Brejvik, Norvežanin koji je priznao da je prošlog meseca ubio 77 ljudi, navodno je preko interneta sarađivao sa nizom neonacističkih, nacionalističkih i antiislamskih foruma. Obaveštajna kriminalistička agencija Evropske unije, Evropol, sada pokreće istragu neislamskog ekstremizma u Skandinaviji. Kakvu ulogu je imao internet u masakru u Norveškoj?

Redžinald Piters vodi blog antiislamske organizacije Engleska odbrambena liga i postavlja ga na njen veb sajt.

„U ovom trenutku na ovom sajtu ima 98 ljudi, što je... u stvari i ne znam da li je to mnogo?“

Piters kaže da je internet voma dobar način za prenošenje ideja.

Mi u stvari više i ne komuniciramo pismima, konkretnim poštanskim pošiljkama. Tako da je ovo jedini način da ljudi komuniciraju sa drugima koji se saglašavaju sa njima ili se ne slažu.“

Engleska odbrambena liga organizuje ulične proteste protiv, kako kaže, islamizacije Britanije. Organizacija je odskora u središtu pažnje. Anders Bering Brejvik, tvrdi da je povezan sa tom organizacijom, koja to poriče. Brejvik priznaje da je prošlog meseca u Norveškoj izvršio terorističke napade u kojima je poginulo 77 ljudi.

Urednik desničarskog bloga Pol Rej
Urednik desničarskog bloga Pol Rej

Neposredno uoči napada, Brejvik je postavio na internet svoj antiislamski manifest od 1500 strana. U tom tekstu, pored ostalog, on navodi da mu je mentor urednik desničarskog bloga Pol Rej. Rej, koji živi na Malti, to poriče, ali kaže da jeste komunicirao sa Brejvikom i da je moguće da su Brejvika inspirisale njegove ideje.

„Naravno, tu postoje nekakve paralele, ali ih ja ne bih povlačio, ja ne bih stavio na isti sto Brejvika, ili ono što je uradio ili rekao, sa bilo čim u šta ja verujem i neću odstupiti od tog stava zbog nedužne dece.“

Rej osuđuje Brejvikove napade. Ali evropske bezbednosne službe kažu da desničarski ekstremisti koriste internet za oglašavanje svoje ideologije i razmenu ideja, kaže Najdžel Inkster, ekspert za bezbednost.

„U toku je veoma velika aktivnost i mislim da je u slučaju Brejvika, u norveškom slučaju, na primer, očigledno da je on održavao vezu sa priličnim brojem pojedinaca koji slično misle. Iako su organizacije poput Engleske odbrambene lige odmah preduzele korake da se distanciraju od bilo kakvih institucionalnih veza sa njim.“

Norveška policija kaže da je Brejvik po svemu sudeći sam izvršio svoje napade. Inkster dodaje da je prilično lako pratiti njegove komunikacije preko interneta.

„Nema mnogo dokaza da su tehnike koje ove organizacije koriste za komuniciranje posebno usavršene. Rekao bih da je prilično lako pratiti šta se događa, nasuprot nekim savršenijim tehnikama koje koriste islamske ekstremističke organizacije koje obuhvataju i stvari kao što je stenografija, šifrovanje i druge prilično komplikovane metode.“

Inkster dodaje da desničarski ekstremisti možda koriste internet za razmenu ideja ali, barem za sada, očigledno ne i za usaglašavanje nasilja.

XS
SM
MD
LG