Linkovi

Američki političari i dalje u klinču


Američki Senat
Američki Senat

Politički lideri Sjedinjenih Država ne popuštaju u svojim međusobno oprečnim gledištima o tome kako izbeći mogućnost da zemlja prestane da otplaćuje dugove.

Rivalski planovi demokrata i republikanaca za povećanje limita zaduživanja države, koji sada iznosti 14 hiljada i 300 milijardi dolara, u mnogo čemu se podudaraju ali kompromis još nije na vidiku.

Bela kuća u vodeći članovi Kongresa danas bi trebalo da nastave razgovore. U međuvremenu, republikancima predvođeni Predstavnički dom planira da glasa - najverovatnije sa negativnim ishodom - o planu koji je ponudio lider demokratske većine u Senatu, Hari Rid.

Sa svoje strane, Rid planira da sutra ujutro sprovede probno glasanje o revidiranoj verziji svog plana. To je neobičan termin za glasanje, ali stranke sada grozničavo nastoje da izbegnu mogućnost da Sjedinjene Države u utorak, prvi put u istoriji, postanu nesposobne da otplaćuju bar neke dugove.

Demokratski lideri u Senatu nadaju se da će tu akciju završiti do ponedeljka ujutro, pre otvaranja američkih berzi. Zastoj u Vašingtonu izaziva veliku nervozu među investitorima tako da je jedan od ključnih pokazatelja prosečne vrednosti deonica industrijskih preduzeća, Dau Džons, prošle nedelje izgubio u vrednosti više nego ikada u proteklih 14 meseci.

Ranije danas, američki predsednik Barak Obama pozvao je republikance i demokrate u Kongresu da se dogovore oko plana za povećanje dozvoljenog zaduživanja zemlje dok se nacija opasno približava mogućnosti da ne bude u stanju da otplaćuje dugove.

U svom redovnom obraćanju javnosti subotom predsednik Obama je rekao da dve strane moraju da postignu kompromis pre nego što u utorak istekne rok, kako bi zemlja mogla da nastavi da otplaćuje dugove. On je dodao da se gledišta dve strane ne razlikuju mnogo i da bi propust da se dogovore bio "neoprostiv".

U petak, Senat kojim dominiraju demokrate odbacio je republikanski plan za povećanje sadašnjeg limita zaduživanja od 14 hiljada i 300 milijardi dolara. Nekoliko sati ranije, Predstavnički dom usvojio je taj predlog koji je podneo predsedavajući doma, republikanac Džon Bejner.

Predsednik Obama je rekao da bi Bejnerov predlog učinio ekonomiju zavisnom od političkih igara u Vašingtonu, primoravajući zemlju da kroz samo nekoliko meseci ponovo prolazi kroz dužničku krizu.

U republikanskom odgovoru, senator Džon Kajl rekao je da su republikanci ujedinjeni u uverenju da bi povećanje nivoa zaduživanja bez sprovođenja značajnih smanjenja državnih troškova bilo "neodgovorno".

Demokratski lideri u Senatu pozivaju republikanske kolege da podrže plan lidera većine Harija Rida, za smanjenje državnih troškova od dve i po hiljade milijardi dolara i povećanje nivoa zaduživanja dovoljno za finansiranje vlade do kraja 2012. godine.

XS
SM
MD
LG