Linkovi

11.septembar 2001. - Dan koji je promenio život u Americi


Napad na kule Svetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001.
Napad na kule Svetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001.

Jedanaesti septembar će zauvek ostati u sećanju i Amerikanaca i mnogih ljudi širom sveta, koji su tog dana posmatrali terorističke napade na Sjedinjene Države.

U 8.46 ujutru, tog toplog septembarskog jutra, svakodnevna rutina Njujorčana naglo je prekinuta. Bio je to početak akcije koja je pokrenuta nekoliko sati ranije, kada su otmičari prošli kontrolu na aerodromu u Portlandu u državi Mejn i krenuli ka Bostonu avionom kompanije Amerikan Erlajnz na letu broj 11.

Glas otmičara, jednog od vođa terorističke grupe - Mohameda Ate zabeležen je na jednom od tonskih zapisa komunikacija u vazdušnom saobraćaju.

“Imamo nekoliko aviona. Budite mirni i bićete u redu. Vraćamo se na aerodrom” rekao je Ata putnicima pre nego ih je usmerio u tragičnu smrt.

U 9:03 ujutru udario je i drugi avion. Doleteo je sa južne strane i udario u južnu kulu Svetskog trgovinskog centra.

Za to vreme, tadašnji predsednik Džordž Buš bio je na Floridi, kada su ga tokom posete jednoj lokalnoj školi saradnici prekinuli i saopštili mu vesti.

A onda, u 9:37 avion na letu Amerikan Erlajnza broj 77 udara u zgradu Pentagona.

U Njujorku su se čuli očajni pozivi za pomoć …

“Još nema nikoga a ceo sprat je u ruševinama. Mi smo na spratu i ne možemo da dišemo”, čuo se vapaj Melise Doi.

Oko 10:07 ujutru, avion na letu broj 93 kompanije Junajted srušio se na poljanu u Šenksvilu u državi Pensilvaniji. Veruje se da su putnici pokušali da preotmu avion od terorista ne bi li sprečili još jedan napad.

U 10:28 u Njujorku severna zgrada Svetskog trgovinskog centra se ruši, a gomila prašine se širi gradskim ulicama. Delovi grada ubrzo su evakuisani.

U Vašingtonu za to vreme, na stepenicama Kapitol hila, okupili su se zakonodavci da bi na taj način pokayali jedinstvo, a te večeri i predsednik Buš obratio se naciji:

“Ove akcije masovnog ubistva su izvedene kako bi se naša nacija zastrašila, a potom gurnula u haos i naterala na povlačenje. Međutim, to im nije uspelo. Ovi događaji mogu da sruše čelik, ali ne mogu da poljuljaju američku čeličnu volju”, kazao je Buš.

Jedanaesti septembar 2001. godine promenio je život u Americi.

XS
SM
MD
LG