Linkovi

19 poginulih u Avganistanu


19 poginulih u Avganistanu
19 poginulih u Avganistanu

Avganistanska policija kaže da je u eksplozijama dve mine, u južnoj pokrajini Helmand, poginulo najmanje 19 civila.

Funkcioneri kažu da je najmanje 18 civila, među kojima je bilo i dece, poginulo kada je njihov kombi naleteo na eksplozivnu napravu, u oblasti Nahri Saradži. U drugoj eksploziji, u području Garmsir, jedan civil je poginuo a četvoro drugih je ranjeno kada je traktor na kome su se vozili naleteo na minu.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za te eksplozije ali funkcioneri kažu da su ekstremisti napali snage bezbednosti koje su reagovale na eksploziju kombija. Takođe nije poznato da li je u tom napadu bili povređenih pripadnika bezbednosti.

U nedavno objavljenom izveštaju Ujedinjenih nacija kaže se da je u prvoj polovini ove godine nasilje nad civilima u Avganistanu poraslo za 15 odsto i da je više od 1400 civila poginulo, delimično od eksplozija bombi postavljenih kraj puta. Avganistanski predsednik Hamid Karzai nekoliko puta je javno pozvao međunarodnu koaliciju da obustavi napade iz vazduha u kojima ginu civili.

Iako Taliban najčešće ne preuzima odgovornost za napade sa većim brojem poginulih civila, današnjim eksplozijama prethodio je koordinisani napad pripadnika Talibana na državne zgrade u pokrajini Uruzgan, u centralnom Avganistanu. U tom napadu koji je trajao nekoliko sati ubijeno je najmanje 19 ljudi, uključujući decu i jednog novinara, dok je još 37 ranjeno.

XS
SM
MD
LG