Linkovi

Bombaški napad u Avganistanu


Pogled na prozore sedišta gradonačelnika Kandahara, oštećene u napadu bombaša samoubice
Pogled na prozore sedišta gradonačelnika Kandahara, oštećene u napadu bombaša samoubice

U napadu bombaša samoubice ubijen je gradonačelnik južnog avganistanskog grada Kandahara.

Odgovornost za današnje ubistvo gradonačelnika Gulama Hajdera Hamidija preuzeo je Taliban. Predstavnik tog pokreta, Kari Jusuf Ahmadi, rekao je da je Hamidi postao meta posle smrti dvoje dece koja su navodno ubijena tokom uništavanja kuća za koje gradski funkcioneri kažu da su bile bespravno sagrađene.

Prema agencijskim izveštajima Hamidi je u trenutku napada razgovarao sa građanima o sporu oko zemljišta. Funkcioneri kažu da je bombaš imao eksploziv sakriven u turbanu.

Do atentata na Hamidija došlo je samo dve nedelje pošto je polubrat avganistanskog predsednika Hamida Karzaija ubijen u svom domu u istom gradu.

Nasilje u Avganistanu je poraslo otkada su avganistanske snage počele da preuzimaju odgovornost za bezbednost od američkih snaga i snaga NATO.

Oko 33 hiljade američkih vojnika trebalo bi da se povuče iz Avganistana do septembra 2012. godine. Prošle nedelje NATO je predao avganistanskim snagama kontrolu nad prvih sedam područja. Većina pripadnika stranih borbenih trupa trebalo bi da napusti Avganistan do kraja 2014.

XS
SM
MD
LG