Linkovi

Neizvesna budućnost američkog istraživanja svemira


Po završetku programa orbitalnih letelica američka svemirska istraživanja našla su se na raskrsnici
Po završetku programa orbitalnih letelica američka svemirska istraživanja našla su se na raskrsnici

Posle više od pola veka područje centralne Floride suočava se sa neizvesnom budućnošću.

Marfi Vardman je 37 godina radio u kompaniji Dženeral dajnamiks na gradnji nekih od najsnažnijih raketa upotrebljenih za slanje astronauta u orbitu, a kasnije i na mesec. On otvoreno kaže da je zabrinut.

"Jedan od mojih zetova je upravo otpušten, drugi će uskoro izgubiti posao, a to čeka i moju ćerku", kaže Vardman.

Vardman je jedan od nekolicine raketnih inženjera koji volontiraju u muzeju Svemirska lista slavnih, u Titusvilu, nedaleko od čuvenog raketnog hangara Svemirskog centra Kenedi.

"To je spomenik onoga što je Amerika nekada predstavljala", kaže Vardman.

Vardman kaže da je američki svemirski program krenuo pogrešnim putem početkom sedamdesetih, kada se odustalo od misija za istraživanje dubokog svemira.

"Već smo bili na mesecu i imali smo tu sposobnost. Danas ne možemo više nikud", kaže Vardman.

Vardman i mnoge njegove kolege podržavali su program Konstelejšn, za uspostavljanje baza na mesecu radi odlaska na Mars.

Ali predsednik Obama je otkazao taj program u zamenu za program koji bi odveo astronaute na jedan asteroid, a zatim na Mars. Vardman misli da se to nikada neće desiti.

"Konstelejšn je bio naša najveća nada, a sada je otkazan", kaže Vardman.

Prema sadašnjim planovima, nove svemirske letelice trebalo bi da razvijaju privatne kompanije. Vilijam Gerstenmajer je pomoćnik direktora NASE za svemirske operacije.

"Sredinom 2015. ili 2016. mogli bismo opet da vidimo Amerikance kako poleću iz Svemirskog centra Kenedi", kaže Gerstenmajer.

Ali baš taj vremenski razmak zabrinjava Frenklina Čang-Dijaza, koji je sedam puta leteo u svemir.

"Nismo imali viziju da razvijemo neke alternative i da razmišljamo o tehnologiji koju bi trebalo razvijati 10 ili 15 godina unapred", kaže Čang-Dijaz.

Čang-Dijaz je direktor Raketne kompanije Ad astra, u Hjustonu, koja razvija plazma raketni motor primenljiv za putovanja duboko u svemir.

"Kada zatvorite jedno poglavlje otvarate novo, a mi se nadamo novom koje će biti još bolje", kaže on.

Marfi Vardman se takođe nada tome ali je i dalje sumnjičav.

"Imam nekoliko unuka i neprestano ih podstičem o svemirskim programima, ali ne znam gde će oni završiti. Stvarno ne znam šta ćemo na kraju uraditi", kaže Vardman.

XS
SM
MD
LG