Linkovi

Atlantis krenuo kući


Posade šatla Atlantis i Međunarodne svemirske stanice u trenucima pred današnji rastanak
Posade šatla Atlantis i Međunarodne svemirske stanice u trenucima pred današnji rastanak

Šatl Atlantis odvojio se danas od međunarodne svemirske stanice i krenuo na poslednji put ka zemlji, kako bi završio 3 decenije dug program letova američkih svemirskih orbitera.

Atlantis i njegova 4-člana posada odvojili su se od stanice jutros, leteći iznad Novog Zelanda, posle osmodnevne posete tokom koje su isporučili jednogodišnju zalihu potrepština i utovarili otpatke i nepotrebnu opremu. Šatl je jednom obleteo oko stanice, a zatim počeo da se udaljava od nje.

Komandant leta, Kris Ferguson, zahvalio se posadi stanice na gostoprimstvu i rekao da astronauti nikada neće zaboraviti ulogu koju je flota šatla odigrala u njenoj izgradnji. On je dodao da, poput ponosnih roditelja, astronauti očekuju od stanice nove velike trenutke. Tokom poslednjeg pozdrava, posada stanice ju je rotirala za 90 stepeni, kako bi astronauti mogli da je snime iz do sada neviđenog ugla.

Po odvajanju, posada Atlantisa još jednom je pregledala zaštitni termički omotač kako bi se uverila da je netaknut na površinama koje će se najviše zagrejati.

Meteorološke prognoze za četvrtak na Floridi su odlične i kontrola misije ne očekuje nikakve teškoće.

XS
SM
MD
LG