Linkovi

Stigli prvi snimci asteroida Vesta


Umetnički prikaz svemirske sonde Don
Umetnički prikaz svemirske sonde Don

Svemirska sonda Don (zora), američke svemirske agencije NASA, poslala je prve snimke asteroida Vesta, drugog po veličini objekta u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera.

Sonda Don počela je da šalje snimke kraterima izbrazdane površine tog asteroida širokog oko 530 kilometara kratko vreme pošto je ušla u njegovu orbitu. Don je prvi u istoriji objekat sa zemlje koji je ušao u orbitu nekog asteroida u tom pojasu i sada obleće oko njega na udaljenosti od oko 16 hiljada kilometara. Snimci površine Veste ranije su pravljeni uz pomoć zemaljskih i svemirskih teleskopa, ali nisu mogli da budu toliko detaljni.

Sonda Don nastaviće da kruži oko Veste godinu dana, obavljajući merenja i snimajući njegovu površinu radi izrade precizne mape. Vodeći naučnik u toj ekipi, Kristofer Rasel, kaže da je Vesta "najstarija postojeća primordijalna površina u solarnom sistemu".

Menadžeri misije kažu da će otkrivanje misterija Veste pružiti naučnicima sliku nastanka zemlje, pre više od 4 milijarde godina, zbog toga što se asteroid nije mnogo promenio od tada.

Pored otkrivanja detalja o geologiji i mineralogiji Veste naučnici bi želeli da saznaju zašto je to jedan od najsvetlijih objekata u pojasu asteroida, sa površinom koja odbija svetlost tri puta više od zemljinog meseca. Takođe ih zanima misteriozna tamna mrlja na njegovoj površini, dugačka oko sto kilometara.

Sonda Don stigla je do Veste posle gotovo četvorogodišnjeg leta, koji je započeo septembra 2007.

NASA predviđa da jula 2012. godine aktivira potisne rakete na Vesti kako bi sonda krenula na novi trogodišnji put ka najvećem objektu u pojasu asteroida, patuljastoj planeti Seres. Sa prečnikom od gotovo 975 kilometara Seres je približno dvostruko veći od Veste. NASA kaže da će sonda Don poslednje dve godine svoje misije provesti prikupljajući podatke o Seresu, a zatim zauvek ostati u njegovoj orbiti.

XS
SM
MD
LG