Linkovi

Sergej Lavrov u poseti Vašingtonu


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov razgovara danas u Vašingtonu sa američkim funkcionerima, dan pošto je izjavio da je američki plan za izgradnju raketnog štita u Evropi i dalje kamen spoticanja u odnosima između dve zemlje.

Očekuje se da će ta tema dominirati današnjim razgovorima ruskog ministra sa američkim predsednikom Barakom Obamom. Državna sekretarka Hilari Klinton pridružiće će im se u Beloj kući, a kasnije i sama razgovarati sa Lavrovom.

Među drugim mogućim temama razgovora pominju se nastojanja Rusije da posreduje u sukobu u Libiji kao i želja Moskve da se učlani u Svetsku trgovinsku organizaciju.

U Stejt departmentu, Lavrov i Klinton trebalo bi da potpišu sporazum o usvajanju dece.

Sjedinjene Države odavno govore da Rusija ne bi trebalo da strahuje od raketnog štita koji Sjedinjene Države planiraju da izgrade u Evropi. Vašington kaže da taj sistem ima za cilj uzvraćanje na mogući napad iz Irana ili Severne Koreje i da neće biti usmeren na bilo koju drugu državu.

Predsednik Obama je napustio predlog bivšeg predsednika Džordža Buša da se sistem raketne odbrane izgradi u Poljskoj i Češkoj republici i umesto toga predlaže takozvani "etapni pristup", koji bi obuhvatio presretačke rakete stacionirane na kopnu i moru.

Ruski ministar boravi u trodnevnoj poseti Vašingtonu. U ponedeljak prisustvovao je sednici takozvanog "bliskoistočnog kvarteta" - doplomatske grupe koju sačinjavaju Rusija, Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije i Evropska unija.

XS
SM
MD
LG