Linkovi

Irački parlament izabrao predsednika


Irački funkcioneri tokom današnjeg sastanka u Bagdadu
Irački funkcioneri tokom današnjeg sastanka u Bagdadu

Irački zakonodavci za korak su se približili osnivanju nove vlade, izabravši jednog poslanika iz redova prosunitske koalicije Irakija za predsednika parlamenta.

Tokom današnjeg zasedanja na taj položaj je izabran Osama al-Nudžaifi, dok su po jedan član Sadrističkog pokreta i Kurdistanskog saveza izabrani za njegove zamenike.

Do izbora je došlo samo dan pošto su politički lideri okončali osmomesečni zastoj nastao posle izbora u martu. Prema juče postignutom dogovoru, premijer Nuri al-Maliki ostaće na tom položaju još četiri godine.

Koalicija Irakija, bivšeg premijera Ajada Alavija osvojila je najviše mesta u martu, ali nije bila u stanju da okupi koaliciju za formiranje nove vlade. Funkcioneri kažu da je pomenuta koalicija juče pristala da dobije mesto predsednika parlamenta.

Prema istom sporazumu, kurdski lider Džalal Talabani ostaće na položaju predsednika, učvršćujući time ulogu Kurda u vladi.

Regionalni kurdski predsednik, Masud Barzani, rekao je danas da će lider koalicije Irakija, Ajad Alavi, predvoditi novoosnovani komitet koji će nadgledati nacionalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG